Roemeniëcomité Diest in september voor de dertigste keer naar Apold

Dertig jaar geleden trokken de leden van het Roemeniëcomité uit Diest voor de eerste keer naar het dorpje Apold in Transsylvanië. Dictator Ceaucescu en zijn vrouw waren na een opstand van de bevolking doodgeschoten maar het land verkeerde in chaos en het merendeel van de inwoners was straatarm.

Belangrijke steun van inwoners en overheden

Ze hebben sindsdien geen enkel jaar overgeslagen. “Dat was alleen maar mogelijk met de steun van de Diestenaren die al die tijd massaal naar onze evenementen komen en zo voor financiële middelen zorgen”, zegt voorzitter Nand Reniers. “Maar ook het eigen stadsbestuur, de provincie en de vele sponsors zorgen er al dertig jaar voor dat we voldoende hulpgoederen kunnen bijeen brengen om de mensen ginder echt te helpen.

Reniers ziet dat Apold stilaan de goede weg opgaat. Het werk is echter lang nog niet klaar. “De gezondheidsvoorzieningen, de sociale en de culturele behoeften van de dorpsbevolking hebben nog steeds extra aandacht nodig”, zegt de voorzitter.

Vrijwilligers betalen zelf onkosten

De voorzitter is fier op wat het Roemeniëcomité al verwezenlijkt heeft. Hij benadrukt dat al dat werk volledig onbaatzuchtig gebeurt. Iedereen die mee gaat betaalt zelf de vervoers- en verblijfskosten en de maaltijden. In totaal bedragen die kosten 9.040 euro. Ze krijgen er echter veel voor terug. In de loop van al die jaren zijn fijne vriendschappen gesmeed en er is natuurlijk de voldoening van al de projecten die gerealiseerd werden.

Een kleine delegatie van het comité was eerder dit jaar al in Apold, onder meer om de zending van september voor te bereiden. Zij deelden ook al tuinzaad uit, hadden afgeschreven brandweerpakken mee, installeerden heel wat materiaal in het seniorencentrum en ze bezorgden kledij en verzorgingssetjes voor baby’s aan de lokale burgemeester.

Zestien vrijwilligers naar Apold

In september gaan opnieuw 16 vrijwilligers naar Apold. Ze vertrekken in drie groepjes, respectievelijk op 2, 7 en 9 september. Op 14 september komen ze samen terug. Huidig deken Felix Van Meerbergen kondigde vorig jaar al aan dat hij zou meegaan maar hij deed dat uiteindelijk niet. Dit jaar wil hij er zeker bij zijn.

De goederen die ze uitdelen en het materiaal dat ze nodig hebben, zijn ondertussen al op weg naar Roemenië. Connect Group neemt dat al jarenlang op zich. Er zijn onder meer school- en hygiënepakketten voor alle kinderen in het dorp. In ieder pakket zit schoolgerief, shampoo, tandborstel en tandpasta, handdoeken en washandjes.

Bijna 22.000 euro goederen en materiaal

Op de werkplanning staan de aanleg 185 m² klinkers voor de school, de plaatsing van vier banken in een park en de vervanging van 20 kapotte vuilnisbakken. Er gaat ieder jaar ook een smid mee. Hij beslaat alle paarden en er gaan twee sets ijzers en bijhorende nagels per paard mee. De dieren worden ook ontwormd. Een lokale aannemer is op dit moment bezig met de vervanging van het dak van het parochiecentrum. De kosten worden betaald door het Roemeniëcomité. “We werken ook aan de bewustmaking van de bevolking om alles zelf goed in orde te houden en om milieubewuster te leven”, zegt voorzitter Nand Reniers. Het Roemeniëcomité neemt voor een waarde van 18.250 euro materiaal en goederen mee. Het materiaal voor de paarden wordt apart gesponsord en kost 3.500 euro.

Geef een reactie