Red Devils geven Fly & Drive Schaffen extra pigment

Tijdens het weekend van 17 en 18 augustus is het militaire domein van Schaffen voor de 36ste keer de ontmoetingsplaats voor liefhebbers van oldtimervliegtuigen, -motoren, -wagens, -caravans en -tractoren.

Vorig jaar kwamen meer dan driehonderd vliegtuigen en meer dan 2000 voertuigen naar de site in Schaffen. De Oldtimer Fly & Drive is daarmee een van de grootste evenementen in zijn soort in Europa. Al dat knap blinkend staal en chroom overtuigde zo’n 14.000 mensen om een bezoekje te brengen aan de

Ondanks de wat mindere weersomstandigheden verwacht coördinator Koen Bosmans ook dit jaar weer meer dan 300 vliegtuigen. Die komen vanuit gans Europa. “Enkel de piloten die het kanaal moeten oversteken doen dat niet als het weer daar te slecht zou zijn”, vertelt hij. Vrijdag kwamen al een aantal toestellen aan vanuit Engeland. Ze anticiperen zo op de krachtige wind en de intense regen die voorspeld wordt boven de Noordzee.

Red Devils brengen spektakelstukje

Wie donderdag in de buurt van het vliegveld was kon al een eerste spektakelstukje meemaken. Omstreeks 16.15 uur kwamen de Belgian Red Devils aan in Schaffen. Voor de landing oefenden ze hun show in die ze ook tijdens het weekend een paar keer zullen uitvoeren. De vier knalrode Marchetti’s zijn al een paar jaar het absolute hoogtepunt van de Fly & Drive. De toestellen werden donderdag nog opgeborgen in een loods omdat er op dat moment nog geen bewaking georganiseerd werd. Vanaf vrijdag staan ze echter buiten opgesteld. De Belgian Red Devils bestaan dit jaar vijftig jaar. Naar aanleiding daarvan is het staartstuk van de toestellen zwart geschilderd en daarin werd een jubileumlogo aangebracht. Een van de mechaniekers, Jacko, gaf wat details vrij over de werking van het team. De Marchetti’s zijn in feite opleidingstoestellen. Het stuntteam van de Red Devils moet kandidaat-piloten motiveren om de stap naar de luchtmacht te zetten. Het team bestaat uit vier piloten die over een eigen gepersonaliseerd toestel beschikken. Hun plaats in de formatie staat ook op het toestel geschilderd. Naast de vier vaste toestellen zijn er ook vier reservetoestellen die ingezet worden bij een technisch defect. In Schaffen zal het team geen zogenaamde acrodemonstratie uitvoeren omdat de omstandigheden dat niet toelaten. Ze doen een Fly-By maar op zich is dat al een knap spektakelstukje.

Luchtambulance A-109

Donderdag stond er ook al een unieke A-109 Hirundo helikopter die omgebouwd is als luchtambulance. In het toestel is een brancard bevestigd en er is plaats voor een arts die eventueel een aantal basisbehandelingen kan uitvoeren.

Kinderdorp

Naast de oldtimers wordt een soort mobiel dorp opgebouwd met verkoopsstanden voor kledij en andere hebbedingetjes die passen in het kader. Koen Bosmans benadrukt dat het speelterrein voor de kinderen dit jaar uitzonderlijk groot is. De kinderen hoeve dus niet het ganse terrein mee af te sjokken, ze kunnen hun energie kwijt in een soort springkastelendorp.

Defensie zet Unimogs in

Het terrein in Schaffen is redelijk groot maar rond het terrein liggen ook nog een aantal opvallende militaire sites. Wie het totaalplaatje wil bekijken kan vanaf dit jaar mee met een Unimog van defensie. Die stoppen onder meer bij de hangar van de ballon en bij de gloednieuwe opleidingshal waar een mock-up van de Airbus A-400 staat. Dat toestel komt vanaf 2020 de Hercules C-130 vervangen. Over de A-400 is bij defensie nogal wat discussie omdat het niet echt geschikt zou zijn voor het regiment para-commando. Het Franse leger beschikt al over een A-400 en het toestel liet tijdens een airshow in Parijs uitzonderlijke prestaties zien.

De Unimogs rijden ook naar het historische Ford Leopold en gaan daarna door de velden naar de begraafplaats van para’s die in de vliegtuigcrash van Detmold sneuvelden.

Tickets online kopen

Vorig jaar kwamen meer dan 14.000 bezoekers naar de Fly & Drive in Schaffen. Dankzij de uitstekende organisatie moest niemand echt lang aanschuiven. Er is een grote parking tegenover het vliegveld en de toegangscontrole gebeurt via voldoende poorten. Je kan je tickets ook online aankopen. Op die manier win je zeker nog tijd en je vermijdt het gedoe met cash geld. Een dagticket kost 12 euro. Online kopen kan via flyin.dac.be

One comment

Geef een reactie