Iconische Marie-Thumas fabriek in Leuven wordt duurzame woon-, werk- en cultuursite

Oudere lezers onder ons kennen de naam Marie-Thumas als een iconisch merk van conserven die in Leuven werden gemaakt. De tweede industriële revolutie maakte heel wat nieuwe opportuniteiten mogelijk. Onder meer allerlei etenswaren konden op massale schaal als conserven bereid worden waardoor ze veel langer konden bewaard worden.

Stijle opgang, snelle neergang

De Doornikse ingenieur Edmond Thumas zag deze gigantische opportuniteit en hij liet in 1886 de eerste conservenfabriek van België bouwen. De naam Marie Thumas is een combinatie van de voornaam van zijn vrouw, Marie Durieux, en zijn eigen achternaam. In geen tijd groeide Marie Thumas uit tot een echt begrip in het hele land. Door de jaren heen verwerkte het tonnen groenten en fruit en miljoenen liters soep. In de late jaren 1970 kwam het bedrijf echter economisch en financieel onder druk te staan en in 1977 moest de Leuvense fabriek de deuren sluiten.

Duurzame site van 30.000 m²

Goed 42 jaar na de sluiting van de legendarische Marie Thumas-fabriek aan de Kolonel Begaultlaan in Wilsele, krijgt dit stukje Leuvense geschiedenis een nieuwe toekomst. Projectontwikkelaar Revive zal het voormalige fabrieksgebouw de komende jaren – in overleg met de stad Leuven – verbouwen tot een duurzame site van ongeveer 30.000 m2, met ruimte voor cultuur, ondernemen, wonen en ontspanning. De site blaast de omgeving rond de Leuvense vaart verder nieuw leven in.

De voorbije jaren was de site eigendom van het bedrijf Warehouse De Pauw (WDP), dat gespecialiseerd is in semi-industrieel, logistiek vastgoed en het verhuur van magazijnen. Momenteel bestaat er een bonte mix van activiteiten, met culturele, sportieve en creatieve ondernemingen. Er is bijvoorbeeld een jazzclub en een squashclub. Die ondernemingen krijgen er ruimte aan lage huurtarieven en geven de gebouwen – ondanks hun beperkte uitstraling – toch karakter.

Nieuwe toekomst

Vandaag is het gebouw echter in slechte staat. Er zijn maatregelen nodig om de brandveiligheid te garanderen. Recent werden de woningen bovendien ongeschikt verklaard door de Wooninspectie. Projectontwikkelaar Revive neemt de gebouwen nu over om ze de komende jaren een nieuwe toekomst geven.

Historische en industriële erfgoedwaarde

In het voorjaar stemde Revive af met de stad Leuven over de ontwikkelingsmogelijkheden, waarbij onder meer bepaald werd dat de bestaande gebouwen historische en industriële erfgoedwaarde hebben. Ze zullen daarom gerenoveerd worden, in combinatie met nieuwbouw. De herontwikkeling moet een stadsproject met verschillende functies worden. Daarbij zullen, naast ondernemingen, ook verenigingen voor cultuur, sport en ontspanning – alsook bijpassende woonvormen – een plaats krijgen. De focus ligt hoofdzakelijk op lokale ambachten en maakbedrijven in de creatieve en circulaire economie.

Exacte invulling nog onduidelijk

De gebouwen staan op een site met een enorm potentieel: langs het water én aan de voet van de groene helling van Wilsele Dorp. Revive heeft ervaring in co-creatie en  het herontwikkelen van oude sites tot doorgedreven duurzame, groene projecten. Hoe de circa 30.000 m2 grote site er in detail uit zal zien, is nog onduidelijk. De vastgoedontwikkelaar zal de plannen verder uitwerken in nauwe samenwerking met de stad Leuven, en in overleg met andere belanghebbenden zoals de huidige gebruikers, de naburige eigenaars en de buurt bewoners.

One comment

Geef een reactie