Uitstekend georganiseerde Sinksenkoers gedomineerd door Telenet Fidea Lions

De Morgan Blue Classic viel vorige zondag alweer op door een erg professionele aanpak. Al weken van tevoren wordt de wedstrijd opvallend aangekondigd met grote borden. De seingevers worden op een doordachte manier gebrieft en krijgen zelfs tips over hoe ze best omgaan met vragen van passanten. De opbouw van het parcours is in detail voorbereid. Een organisatie dus waar ook profteams met vertrouwen naartoe kunnen komen.

Telenet Fidea Lions domineren

Dat gebeurde vorige zondag ook. De koers werd compleet gedomineerd door profteam Telenet Fidea Lions. Op uitzondering van Toon Aerts kwamen zij met alle grote namen aan de start. Al heel vroeg in de wedstrijd reed een kopgroep van 17 renners weg. Het ganse team van Telenet Fidea was mee in die ontsnapping maar ook de winnaar van vorig jaar, Rutger Wouters, reed opvallend vlot mee rond. De renners moesten zeven maal het Grasbos over en bij iedere passage trokken de atleten van Sven Nys daar stevig door. Die inspanningen maakten vooral duidelijk dat het verschil tussen de renners in deze categorie zeer groot is.

Quinten Hermans pakt verdiende zege

Op twee ronden van het einde reed thuisrijder Quinten Hermans een beetje stoemelings weg uit de kopgroep. Sven Noels van VP Consulting – Zanatta probeerde te counteren maar hij kreeg Nicolas Cleppe als waakhond mee. Het duo bleef lange tijd op een twintigtal seconden van de leider hangen. Quinten Hermans zou zijn krappe voorsprong behouden en kon de bloemen mee naar Tessenderlo nemen. Sven Noels mocht de tweede plaats pakken van Nicolas Cleppe. Corné Van Kessel (4), Thijs Aerts (5) en Lars Van der Haar (6) maakten het Telenet Fidea feestje compleet. De ploeg was gekomen om de koers te winnen en ze pakten meteen ook de helft van de top 10 plaatsen mee. Belgisch kampioen Rutger Wouters werd zevende. Hij is een ploeggenoot van Sven Noels. Telenet Fidea en VP Consulting Zanatta verdeelden op die manier de eerste zeven plaatsen onder mekaar wat bewijst dat de topteams er mijlenver bovenuit steken.

Race met Flandriens geschrapt, Kids Tour krijgt te weinig aandacht

Het totaalconcept van de wedstrijd zag er dit jaar enigszins anders uit. De klassieke afsluiter met een reeks vroegere vedetten en mediafiguren werd geschrapt. De combinatie van de twee events weegt allicht te zwaar en het is verstandig van de organisatoren om alle aandacht en vooral alle beschikbare mensen te concentreren op de uitstekend georganiseerde wedstrijd. Toch is die ingreep ook een beetje spijtig. Precies omdat de wedstrijd zeer professioneel wordt aangepakt moeten de organisatoren ambiëren om een stapje hoger te zetten. Bekende koppen zullen de populariteit van de wedstrijd maar ook het netwerk versterken en dat is nodig om dat stapje hogerop met succes te kunnen zetten. De Flandriens voor het Goede Doel was de laatste jaren wat complex geworden met een afvallingsrace, een tijdrit en een wegkoers. Niemand is daar vragende partij voor. Uiteindelijk willen de deelnemers mekaar in een toffe sfeer nog eens ontmoeten. Daar zijn geen drie poules op de fiets voor nodig. Door het BV-gebeuren terug te brengen naar de essentie en het eventueel onder te brengen bij een aparte cel in de organisatie, kan het opnieuw een meerwaarde worden voor de Sinksenkoers. Die meerwaarde kan nog sterk worden opgehoogd. In de zakenwereld maar ook in de politiek rijden nogal wat invloedrijke namen met de fiets. Netwerking is in dat milieu een sleutelwoord en precies daar kan de Sinksenkoers nog veel meer op inzetten.

De schrapping van de Flandriens had ook gevolgen voor de Kids Tour. De ukjes waren dit jaar talrijker en de fietsjes waren bonter versierd. Maar al dat enthousiasme moest tussen twee passages van het peloton door de baan op waardoor ze wat minder aandacht kregen dan ze verdienen.

Belangrijke beslissingen in 2020

In 2020 staat het Sinksencomité voor een stevige uitdaging. Averbode mag de slottijdrit van de Baloise Belgium Tour organiseren maar die valt niet in het Sinksenweekend. In principe moet het team van Peter Baens dus tweemaal aan de slag. Met die bedenking dat de organisatie van een Protour wedstrijd geen sinecure is. Daarbij komt nog dat er waarschijnlijk ook moet ingegrepen worden in het parcours. De werken op de Langeberg in Diest maken de passage van Molenstede naar Diest onmogelijk en dat is de directe inleiding tot de beklimming van het Grasbos.

Toch is die uitdaging ook een opportuniteit. De organisatoren hebben de voorbije jaren bewezen dat ze uiterst professioneel te werk gaan. Koersdirecteur van de Baloise Belgium Tour Rob Discart is geen onbekende in Averbode. Hij weet dus dat hij op dat team kan bouwen. Misschien is dat een opportuniteit om de samenwerking met de vroegere Ronde van België voor langere tijd te claimen.

Ook de ingreep in het parcours van de Sinksenkoers zelf kan een opportuniteit zijn. De wedstrijd startte vroeger in het centrum van Scherpenheuvel en kwam, na een streep door het Hageland, naar Averbode waar nog een aantal plaatselijke ronden werden afgelegd. Die start op het voorplein van de basiliek werd geschrapt na aandringen van een paar handelaars. Pinksteren is uiteraard ook geen evidente datum om grote verkeersomleidingen te organiseren in de buurt van het bedevaartsoord. Op het grondgebied van de fusie zijn echter voldoende sportieve uitdagingen om een zeer mooie wedstrijd te garanderen. Eentje waar de beste renners in deze categorie met veel plezier naartoe zullen pieken.

Je kan hieronder een selectie van foto’s bekijken maar klik zeker door naar de fotopagina van de Morgan Blue Classic. Daar staan bijna tweehonderd foto’s van de renners en de randactiviteiten.

Geef een reactie