Zwerfvuilactie met straffe resultaten en bestuur plant peukenbakken

  • Acht jeugdbewegingen in Diest haalden 1180 kilogram zwerfvuil op
  • Stadsbestuur plant plaatsing peukenbakken en denkt aan eigen stadsmunt
Toilet op straat

Intercommunale Limburg.net en de jeugdbewegingen van Diest hebben samen een grote zwerfvuilactie op poten gezet. Er deden acht jeugdbewegingen mee die samen 309 deelnemers konden motiveren.

De vrijwilligers stapten 180 kilometer en hun actie leverde 1180 kilogram zwerfvuil op. Dat zijn 193 vuilniszakken. Alhoewel niet alles meteen in een vuilzak pastte. Bij de ruimingsactie werden onder meer een visnet, een toilet, verkeersborden, autobanden en heel wat paletten gevonden.

Wil jij ook jouw steentje bijdragen voor een proper Diest?

Diest heeft een netheidscharter en als je dat ondertekent verbind je je ertoe om regelmatig een opruimactiviteit te organiseren. Je krijgt een keer per jaar een beloning tussen 75 euro en 200 euro. Deze varieert afhankelijk van de omvang van jouw actie, het aantal vrijwilligers, het aantal straten dat je opruimde en het aantal opruimacties per jaar.
De subsidie kan gebruikt worden voor een buurtfeest of vereniging of voor een milieuvriendelijke investering die de netheid van je buurt verbetert. Dat kunnen bijvoorbeeld bebloemingsacties of de inrichting van plantentuintjes zijn maar ook de aankoop van een compostvat of een peuken recipiënt.

Gesofisticeerde peukenrecipiënten en stadsmunt

De peukenactie van Tommy Degorilla krijgt binnenkort een vervolg. Tommy plaatste een paar maanden geleden op verschillende plaatsen in het centrum eigengemaakte peukenbakken. Dat maakte vooral het debat over achteloos weggegooide sigarettenstompjes los. Schepen van Milieu Rick Brans pikte het idee op en onze redactie verneemt dat er binnenkort stevige peukenbakken zullen geplaatst worden. Die zouden ook kleine houdertjes hebben waar je een peuk kan in bewaren tot je bij een vuilnisbak of een peukenbak aankomt. Daar kan jet het peukje dan veilig en zonder risico op brand wegbergen.

Verder zou het stadsbestuur spelen met de idee om milieuacties te belonen met een eigen Diestse stadsmunt. Er zijn al wel wat steden en regio’s die zo’n eigen munt hebben ontwikkeld. Het plan biedt aantrekkelijke opportuniteiten omdat de lokale ondernemers er ook voordeel bij hebben en daardoor de initiatieven die opgezet worden allicht ook sneller zullen steunen.

Geef een reactie