Internaat Zwaluwnest sluit na volgend schooljaar

Vanaf 1 september 2019 zal internaat Zwaluwnest van scholengroep Adite haar capaciteit beperken tot 20 internen. Het schooljaar erop sluit het internaat de deuren. De beslissing is ingegeven door een dalend aantal internen. Dat heeft ervoor gezorgd dat de beschikbare middelen (zowel financieel als op vlak van personeelsbezetting) onvoldoende zijn om een kwaliteitsvolle thuis te kunnen blijven garanderen voor de internen.

Dalend aantal internen

“Het Zwaluwnest was door de jaren heen een internaat met een 60-tal internen. Met dat aantal konden we voldoende middelen genereren om een kwaliteitsvolle en warme thuis te bieden aan de kinderen”, aldus Gert Van Passel, algemeen directeur van Scholengroep Adite. “De laatste jaren zien we het aantal internen jaar na jaar dalen, waarbij we de afgelopen drie schooljaren ondanks verschillende inspanningen terugliepen tot minder dan 40 internen. Deze terugval heeft ervoor gezorgd dat we minder middelen ter beschikking krijgen voor het internaat, zowel op vlak van financiën als op vlak van personeelsbezetting, waardoor we voorzien dat we in de toekomst de kwaliteit van vandaag niet meer zullen kunnen bieden. Daar komt nog bij dat we internen die in de loop van het schooljaar instromen geen plaats in één van onze eigen scholen in Diest kunnen garanderen, omdat onze scholen op dat moment al lang vol zitten. Voor al deze redenen hebben we beslist tot een afbouwscenario.”

Afbouwscenario over twee schooljaren

Vanaf 1 september 2019 zal internaat Zwaluwnest een maximumcapaciteit instellen van 20 internen. “Deze 20 internen kunnen we een thuis bieden volgens de kwaliteitsnormen die we altijd gehanteerd hebben”, vult Cato Cleeremans, internaatbeheerder aan. “We zullen hierbij voorrang tot inschrijving geven aan de leerlingen van de GO! -scholen in de regio”.

Op 1 september 2020 sluit het internaat de deuren voor alle internen. De Scholengroep beraadt zich over een herbestemming van de gebouwen.

De internen en hun ouders werden van de beslissing op de hoogte gebracht. Ook de opvoeders werden ingelicht over de toekomstplannen. Volgend schooljaar blijven zij allemaal aangesteld in het internaat. Na de definitieve sluiting zullen de opvoeders een andere jobinvulling krijgen binnen de scholen van Scholengroep Adite. Ze kunnen daardoor allemaal hun job behouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.