Kermisvuurwerk blijft op agenda ondanks verbod van Vlaanderen, lasershow wordt extra activiteit

De foorkramers die op de carnavalskermis stonden waren zaterdagavond behoorlijk enthousiast over de opkomst. Het prachtige weer, de massale opkomst van het publiek en de perfect georganiseerde stoet op zondag, zullen dat enthousiasme nog verstevigd hebben.

Tijd dus om al aan de zomereditie te denken. Dat is een van de beste kermissen van de ruime regio en dat succes heeft zeker ook te maken met het gevarieerde animatieprogramma. Een van de speerpunten van de affiche is het vuurwerk op vrijdagavond. Dat kon vorig jaar niet doorgaan omwille van de lange periode van droogte en het gevaar voor brandjes.

Burgemeester Claes zal vuurwerk vergunnen

Onlangs kondigde de Vlaamse regering aan dat ze een algemeen verbod wil uitvaardigen voor particulier vuurwerk. De deur  blijft wel open voor vuurwerk in het kader van bepaalde evenementen. De lokale overheid kan dus een uitzondering maken en toch toelating geven. Burgemeester Manu Claes wil van die uitzondering gebruik maken.

Ik verneem via de pers dat minister Weyts vuurwerk door particulieren in geen geval meer zal toelaten. Ik ga toelating geven voor het kermisvuurwerk, een organisatie van de kermisexploitanten in samenwerking met het stadsbestuur.

Manu Claes
Zowel vuurwerk als lasershow op affiche

Het vuurwerk gaat dus dit jaar zeker door maar stadsbestuur en de kermisuitbaters willen het aanbod en de reputatie van de kermis nog versterken.  Het vuurwerk werd vorig jaar vervangen door een lasershow. Dat werd echter een flauw afkooksel van wat zo’n show kan zijn als het professioneel wordt aangepakt. De kermisexploitanten zijn het daar over eens. De organisator treft ook niet alle schuld. Hij moest het spektakel in amper een paar dagen in mekaar knutselen. Om een professioneel gestuurd laserevent uit te werken heb je minstens een paar maanden nodig.

Zowel de lasershow als het vuurwerk komen dit jaar op de affiche. Het vuurwerk blijft op vrijdag, de lasershow verhuist naar de eerste maandag van de kermis. Omdat die beslissing nu al genomen is blijft er ook voldoende tijd om een hoogkwalitatief spektakel uit te werken. De kermisexploitanten willen op die manier de sisser van vorig jaar goed maken.

Yves Seghers op dinsdagavond

De gewoonte om dinsdagavond een schlagerartiest uit te nodigen blijft behouden. Dit jaar is Yves Seghers aan de beurt. Hij stond nog nooit op het kermispodium voor de basiliek en hij heeft een stevige reputatie als ambiancemaker.

Kermis uitzonderlijk laat in 2019

De kermis van Scherpenheuvel begint op de eerste zaterdag na 21 juli, tenzij dat zelf een zaterdag is, dan start hij op de nationale feestdag. Dat betekent dat de kermis dit jaar pas start op zaterdag 27 juli en afsluit op maandag 5 augustus. Uitzonderlijk laat dus.

Opstelling kermis moet aangepast worden

Ondertussen blijven de organisatoren van de kermis voor een stevige uitdaging staan. Door de bouw van de nieuwe woonwijk in het stadscentrum naast het stadhuis moeten de attracties die daar staan vanaf volgend jaar verkassen. Dat is een unieke kans om de opstelling slim te herdenken maar anderzijds veroorzaakt verandering ook verkramping. In dit geval is er geen andere keuze. De manier waarop die nieuwe opstelling zal gebeuren is echter bijzonder gevoelig. Zowel de plaatselijke handelaars als de kermisexploitanten willen uiteraard een zo gunstig mogelijke positie.

One comment

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Dat gaat stevig puzzelen worden daar in Scherpenheuvel 🙂 Maar wel fijn dat het vuurwerk groen licht krijgt!

Geef een reactie