Stan de opgroeicaravan gaat de boer op om opvoedingsproblemen bespreekbaar te maken

In de volksmond wordt het nog vaak De Kolonie genoemd maar die naam verwijst nog naar het gedateerde verleden van wat tegenwoordig CKG De Schommel heet. Het opvangtehuis in Averbode heeft dat enigszins oubollige model van collectief georganiseerde  opvang van jongeren al lang achter zich gelaten. De Schommel is zelfs een pionier geworden op het vlak van opvang en begeleiding van kinderen tot 12 jaar waarvan de thuissituatie moeilijk of zelfs bedreigend is.

Naast opvang in kleine leefkernen in het centrum zelf, heeft het team van De Schommel ook een aantal creatieve projecten voor thuisbegeleiding van gezinnen opgezet. Om die werking nog dichter bij de mensen te brengen en te ondersteunen, startten ze deze week met Stan, de opgroeicaravan.

Laagdrempelig

“Gezinnen die thuisbegeleiding nodig hebben moeten in de regio Leuven gemiddeld tussen drie en negen maanden wachten”, zegt projectmedewerker Laurien Tielens. “Dat is uiteraard niet ideaal. Als een gezin of een kind aangeeft dat er een probleem is moet je snel kunnen optreden.  De opgroeicaravan is zeer laagdrempelig en moet onze bereikbaarheid veel efficiënter maken.”

Sleurhut met moderne media

Stan de opgroeicaravan is een authentieke, gepimpte sleurhut die aan de binnenkant is uitgerust met modern mediamateriaal. De caravan gaat de volgende maanden naar een aantal evenementen waar ook gezinnen naar toe komen. Ze doen dat niet altijd alleen. Op een aantal plaatsen zullen ze hulp krijgen van initiatieven voor kinderanimatie.

Als mensen vragen hebben over opvoeding of ze willen effectief een probleem aankaarten, dan kan dat meteen ter plaatse. De twee projectmedewerkers, Laurien Tielens en Emmelien Bens, kunnen ook al een eerste aanzet geven om ouders meer richting te geven of effectief een begeleidingstraject op te starten.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Het is normaal dat je vragen hebt over opvoeding

De eerste doelstelling is “normaliseren”. “We willen ouders duidelijk maken dat het normaal is dat ze af en toe vragen hebben in verband  met opvoeding”, zegt Laurien Tielens. “Bij De Schommel zetten we in op het  preventieve luik van opvoedingsondersteuning. We willen aan alle ouders de boodschap geven dat het normaal is om niet alle antwoorden op zak te hebben, soms te falen en het eens fout aan te pakken. Via Stan, de opgroeicaravan willen we bij De Schommel de mogelijkheid bieden om met mekaar te spreken over opvoedingsvragen en -onzekerheden en die meer en meer te normaliseren.”

Verbinding voor Huizen van het kind

De tweede doelstelling van Stan is om de ervaringen en initiatieven van de Huizen van het kind, die in principe in iedere gemeente moeten starten, te verbinden met mekaar. “We hebben de indruk dat ze vaak op een eiland werken maar door het delen van de ervaringen en inzichten krijg je een veel breder zicht op de problematiek”, zegt laurien Tielens.

De Vlaamse regering wil alles wat met opvoeding van kinderen te maken heeft, bundelen in de zogenaamde Huizen van het kind. In principe moet iedere gemeente zo’n huis krijgen maar die uitbouw gaat traag. Diest en Scherpenheuvel-Zichem hebben samen een Huis van het kind opgestart en ook in Tielt-Winge, Holsbeek, Leuven, Tienen, Glabbeek en Hoegaarden  is zo’n project gestart. Zoutleeuw, Linter, Kortenaken en Geetbets hebben samen een huis van het kind opgestart onder de naam Storzo.

In een aantal gemeenten, onder meer in Diest en Scherpenheuvel-Zichem, is het Huis van het Kind in de infrastructuur van het OCMW uitgebouwd en het wordt ook begeleid door mensen van het OCMW. Allicht is die connectie een drempel voor een aantal gezinnen.

Je kan verder lezen na het filmpje

De weg wijzen

Stan wil een erg laagdrempelig en zichtbaar aanspreekpunt zijn op verschillende evenementen en activiteiten in het Hageland. De regio omvat veel plattelandsgebied, waardoor het voor gezinnen niet altijd makkelijk is om zelf naar het Huis van het Kind of een organisatie te stappen. Daarom wil het team van Stan met de caravan naar organisaties of plekken rijden waar mensen met vragen rond opvoeding even kunnen langs wandelen. Het hoeft overigens niet altijd een diepgaand gesprek te worden. Je kan ook langs lopen om een toffe activiteit met je kind te ontdekken of gewoon een ontspannende opvoedingsgerelateerde babbel in de caravan te hebben. “We gaan zelf actief het contact met ouders aan”, zegt Laurien Tielens.” Iedereen met vragen of interesse in opgroeien en opvoeden kan terecht bij Stan, de opgroeicaravan.  CKG De Schommel deelt zijn expertise en streeft er naar om een overzicht te bieden van het aanbod rond opgroeien en opvoeden in het Hageland. We willen iedereen met vragen de weg wijzen en het aanbod leren kennen. Om die doelstelling efficiënt te kunnen invullen werd de caravan uitgerust met tablets. Bezoekers kunnen een aantal apps en websites raadplegen van initiatieven die helpen bij de opvoeding.”

Naast tablets heeft de caravan ook een paar VR-brillen mee. Ouders kunnen live in 3D meemaken hoe het is om een baby te zijn of in een emotionele rollercoaster terecht te komen.

Technologie en media

De vierde doelstelling van Stan is om ouders vertrouwd te maken met de impact van technologie en digitalisering. Uiteraard hebben die fenomenen een impact op de manier waarop we met onze kinderen en hun opvoeding omgaan.  CKG wil een rol opnemen in het meer mediawijs maken van gezinnen.

Geef een reactie