Burgerinitiatieven tegen zwerfvuil werken inspirerend

Over milieu en klimaat, twee verschillende thema’s overigens, kunnen de meningen verschillen maar iets wat zowat iedereen ergert is zwerfvuil. En die ergernis zet plots een aantal mensen aan tot actie.

Plogger en gorilla’s in Diest

Vorig jaar al, startte Jonathan Claes in Diest met plogging. Dat zijn momenten waarop mensen wandelend of joggend zwerfvuil ruimen. Jonathan probeerde aanvankelijk om ook anderen te motiveren maar dat sloeg niet echt aan. Momenteel doet hij zijn opruimtochten op zijn eentje.

Vorige maand kwam Tommy DeGorilla met een zeer opgemerkte actie. Tommy plaatste op verschillende sites in het centrum een peukenbak. Schepen van Milieu Rick Brans pikte het idee op en hij bekijkt momenteel hoe die peukenbakken op een meer duurzame manier kunnen geplaatst worden.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Inwoners ruimen wijk op in Scherpenheuvel-Zichem

Vorig weekend gingen een groepje inwoners van de Lelielaan, de Vossekotstraat en de Oude Lobbense Molenweg in Scherpenheuvel-Zichem op pad om de rotzooi in hun straten op te ruimen. Zij hadden zelfs een folder gemaakt om de bewoners van de buurt te motiveren. Onder hen ook Hannah Van Gelder.

Hannah Van Gelder tegen hola Hageland

“Wij zijn van plan dit twee keer per jaar te doen. Een keer rond deze periode en ook op de dag van de straatbarbecue in september. Dan is onze straat afgesloten en dus is het veiliger om vuil te ruimen.”

Je kan verder lezen na de afbeelding

Puinhoop aan De Egger

De omgeving van Gemeenschapscentrum De Egger in Scherpenheuvel ligt al langer volgepakt met glas, bierblikjes, sigarettenpeuken en ander fraais dat mensen er achteloos op de grond gooien. Bart Janssens stoorde zich er aan en hij besloot vorig weekend om er ook effectief iets aan te doen. Hij postte zijn ervaringen op Facebook.

Bart Janssens op Facebook

“Resultaat van 3 kwartier afval rapen rond Den Egger na een aantal fuifweekends… Veroorzaakt door, jawel, onze voor het klimaat-opkomende feestgangers! Tussen mijn opraapsels toch een aantal verwonderlijke zaken tegengekomen, zijnde verschillende soorten sterke dranken, wodka, passoa, jenevers… De flessen al dan niet kapot gesmeten in gruzelementen, daar waar ik ga wandelen met mijn hond en langswaar ouders hun kinderen naar Baloe brengen. Proper, toch ? 🤔

Het assortiment was verder gevarieerd, plastiek bekers, veel plastiek bekers, blikjes, blikjes, blikjes, van bier, frisdrank en van die redbull-achtige toestanden, lege pakjes sigaretten, half lege pakjes sigaretten, aanstekers, flyers, friet en kebab verpakking… leuk toch, om da in ‘t rond te smijten 🤔

Ik mocht mijn ‘zakje’ afval achterlaten in de containers van de sporthal, gelukkig.

Hopelijk blijft dit bij deze ene keer en trekken organisatoren en verhuurders hier een les uit…”

Die update op Facebook kreeg een opmerkelijk groot aantal reacties, ook van mensen die zelf overwegen om een gelijkaardig initiatief te nemen.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Burger ruimt bossen van Hees op

Ook in Schaffen trokken mensen de straat of de bossen in om zwerfvuil te rapen. De echtgenoot van Patricia Dewandel deed dat bijvoorbeeld in de bossen van Hees.

Geen betoger hier maar de handen uit de mouwen! In de regen anderhalf uur zwerfvuil en rommel opgehaald in onze straat…Diest ziet er weer wat mooier uit!

Patricia deed meteen ook een voorstel

Patricia Dewandel op Facebook

“Misschien moeten we een opruimmaand in Diest organiseren! Of bestaat dit al!? Als straat kan je je dan melden, 2 verantwoordelijken per straat spreken een datum af, mobiliseren de straat en halen vuilzakken op. Na de opruim houden we een babbel, goed om elkaar wat beter te leren kennen… Vooraf spreken we een droppunt van het zwerfvuil af en maken we afspraken rond de ophaling dr de stadsdiensten, zou dit haalbaar zijn Christophe De Graef?”

Burgemeester Christophe De Graef prikte de kwestie door naar schepen van Milieu Rick Brans. Die verduidelijkte op welke manier dat ploggers materiaal kunnen krijgen om op te ruimen en het afval daarna ook kunnen laten ophalen. Dat gaat via het Netheidscharter van de stad.

Rick Brans op Facebook

“Via het netheidscharter-light kan je vuilzakken, handschoenen, prikkers ed krijgen van de stad. De vuilzakken kan je vervolgens gratis naar het containerpark brengen of laten ophalen door de technische dienst “

Alle info via https://www.diest.be/nl/content/2370/netheidscharter.html

Je kan verder lezen na de afbeelding

Ook Patricia kreeg een pak positieve reacties en eentje daarvan kwam van Eva Bruyninckx. Zij  had het over een andere actie tegen zwerfvuil

Eva Bruyninckx op Facebook

“Onze school in Molenstede maakt de schoolomgeving mee schoon. Ze doen dit via project mooimakers. Iedereen kan zich daar engageren vr een stuk straat schoon te houden of een wandeltraject of.”

Ondersteuning via Milieudienst in Scherpenheuvel-Zichem

Burgemeester Manu Claes van Scherpenheuvel-Zichem bevestigt dat ploggers ook daar ondersteund worden met materiaal. Dat gaat via de milieudienst. Je kan hen bereiken op het nummer 013 352 412

Burgemeester Manu Claes tegen Hola Hageland

“Zwerfvuil is een groot probleem dat we samen moeten aanpakken met participatie van onze inwoners. We zien meer en meer bereidheid bij inwoners om er zelf iets aan te doen. Dit loopt samen met het feit dat zwerfvuil meer en meer als storend ervaren wordt. Wie wil helpen opruimen ondersteunen wij met ter beschikking stellen materiaal dwz vuilzakken, handschoenen, knijptangen en hesjes. Stad zorgt ook voor afvoer van het opgeruimde zwerfvuil. “

Materiaal via de actie Mooimakers in Aarschot

Schepen van Milieu Isabelle Dehond van Aarschot legt uit dat Aarschot het project Mooimakers ondersteunt. Wie zich daar registreert krijgt materiaal om zwerfvuil te ruimen via de dienst Leefmilieu van de stad.

Schepen Isabelle Dehond tegen Hola Hageland

Mensen kunnen zich officieel als Mooimaker van onze stad laten registreren en krijgen dan alle materiaal mee vanuit de dienst Leefmilieu De zakken die zij vullen worden ook opgehaald door de stadsdiensten Daarnaast kan er ook voor eenmalige acties door burgers of vereniging van de stad ondersteuning bekomen worden in de vorm van materiaal of containers. We gaan dit binnenkort ook nogmaals onder de aandacht brengen via ons infoblad

One comment

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Dit is nog eens een deugddoend artikel Hedwig en ik bejubel al deze ‘mooimakers’ (wat trouwens een mooi woord is). Als nu de vervuilers hun verstand nog eens gingen gebruiken dan zou onze stad er weer een stuk mooier en leefbaarder uitzien.

Geef een reactie