Artsen verwijzen mensen door naar beweegcoaches in regio Tienen

Sinds maart 2018 kunnen artsen in de regio Tienen – Landen patiënten die meer willen bewegen, doorverwijzen naar een ‘Beweging Op Verwijzing’-coach. Na één jaar hebben al vijftig deelnemers een beroep gedaan op een coach voor een actievere leefstijl met meer beweging in Tienen, Hoegaarden, Boutersem, Linter, Kortenaken, Geetbets, Glabbeek, Landen en Zoutleeuw.

De coaches zetten deelnemers aan om meer te bewegen. Zij maken een beweegplan op, maar gaan niet samen met de deelnemer sporten. Ze begeleiden de deelnemer naar een actiever leven die hij of zij op termijn zelfstandig kan verderzetten.

Tussentijdse evaluatie positief

In Vlaanderen blijkt uit een tussentijdse evaluatie dat sinds 2016 al ruim 2.000 mensen een beroep deden op een ‘Bewegen op Verwijzing’-coach. Deelnemers gaven aan dat ze tevreden tot heel tevreden zijn over de begeleiding door hun coach. Uit de evaluatie blijkt ook dat 90% van de deelnemers hun beweegdoelstellingen (volledig of gedeeltelijk) realiseren die ze in hun eerste gesprek met de coach opstellen.

In de regio Tienen-Landen schreven huisartsen afgelopen jaar ongeveer 100 verwijsbrieven voor aan patiënten die best meer beweging in hun leven inplannen. 50 personen hebben ook effectief de stap naar de coach gezet. Daarvan had ongeveer 40% van de deelnemers recht op verhoogde tegemoetkoming, wat een mooi bereik aantoont van kwetsbare personen. In het totaal coachten de 3 Bewegen Op Verwijzing-coaches in 150 sessies de deelnemers naar een actiever leven.

Onbekend is onbemind

Toch is Bewegen Op Verwijzing bij heel wat mensen en huisartsen nog onbekend. Een nieuwe campagne moet daar verandering in brengen. De Vlaamse promotiecampagne naar inwoners verloopt via de radio, Facebook en magazines. De  drie Beweging Op Verwijzing-coaches die in het Tiense actief zijn bezoeken in het voorjaar alle huisartsen in de regio Tienen-Landen met een ‘doorverwijsbox’ onder het motto: “Bedankt huisarts om mij door te verwijzen!”

Geef een reactie