Peloton Rav Air uit Schaffen oefent in Mali

Boven de Malinese woestijn heeft een team van het peloton Luchtbevoorrading (Rav Air) uit Schaffen, op 1 maart vier pakketten met water gedropt. Al sinds mei 2018 kan de VN-missie MINUSMA rekenen op Belgische steun om afgelegen gebieden vanuit de lucht te bevoorraden.
De vraag voor de drop kwam van het Nederlandse leger. Zij hielden van 28 februari tot 2 maart de oefening Wolf Blast One in de omgeving van Gao, in het oosten van Mali. Het doel van de drop was niet zozeer de bevoorrading zelf, maar om de Nederlandse militairen te trainen hoe ze een dropzone moeten beveiligen en het gedropte materieel recupereren.
Parachutage van groot belang voor militaire operaties
Luchtbevoorrading en parachutage is ook vandaag nog steeds van groot belang voor militaire operaties. De Rav Air kan voedsel, water en materieel op plaatsen krijgen die anders zo goed als onbereikbaar zijn. Gao is daar een goed voorbeeld van. Er zijn zo goed als geen wegen, waardoor transport over de baan niet mogelijk is. Ook vervoer met terreinvoertuigen ligt moeilijk. Het terrein is zeer zwaar, met metershoge duinen en rotsen die je banden binnen de kortste keren aan flarden rijten. Als je dan een beroep kan doen op een team dat je bevoorrading veel sneller ter plaatse krijgt, is de rekening snel gemaakt.
De inhoud van de gedropte pakketten speelt weinig rol. “Wij droppen wat de klant nodig heeft”, zegt Bart, hoofd van het team. “Dat kan voedsel en water zijn, maar evengoed mortieren of munitie.” Ook op welke plek de pakketten de grond moeten raken, maakt weinig uit. Jake, een teamlid met meer dan dertig jaar ervaring, heeft al voedselpakketten gedropt in Ethiopië, levende kippen in Soedan en jeeps in België.
Het peloton Luchtbevoorrading heeft nog een kleine maand een team in Mali om drops uit te voeren voor de MINUSMA. Op 22 maart zit hun opdracht erop.
Para’s meer dan ooit belangrijk voor Defensie
Bij de vorige hervorming van het regiment paracommando in 2011, werd door sommigen fluisterend getwijfeld aan de toekomst van de para’s. Het regiment werd enigszins doodgeknuffeld in de toenmalige Ligth Brigade. Met die doemgedachte is ondertussen stevig komaf gemaakt. Het regiment hervindt zijn meerwaarde in het Special Operations Regiment (SOR). De ultradelicate operaties worden daar uitgevoerd door de Special Forces Group en de Pathfinders. Zij waren de voorbije jaren betrokken bij onder andere een aantal operaties in Irak.
Speciale operaties zijn militaire activiteiten die uitgevoerd worden door speciaal georganiseerde en uitgeruste eenheden. Ze maken gebruik van bijzondere tactieken, technieken en inzetmethodes om gevoelige acties uit te voeren, zoals het vergaren van informatie, aansturen van precisiebombardementen of het bevrijden van gijzelaars in het buitenland.
De Special Forces Group wordt breder ondersteund door het 2de en 3de bataljon paracommando die op hun beurt hoogtechnologische steun krijgen van de 6de Groep Communicatie-en Informatiesystemen (CIS). Er is ook een uitstekende samenwerking met de 15de Wing van de luchtmacht. Het SOR wordt geleid door kolonel Vincent Descheemaeker, een man met een enorme ervaring en een duidelijke visie op de werking van het regiment.
Schaffen is internationaal gereputeerd expertisecentrum
Aan de meerwaarde van materiaaldrops heeft eigenlijk nooit iemand getwijfeld. Integendeel zelfs, het takenpakket van het trainingscentrum in Schaffen is sterk toegenomen. Schaffen wordt internationaal beschouwd als een belangrijk expertisecentrum voor parachutage. De focus verschoof de laatste jaren wel meer naar materiaaldrops met de C-130 en met helicopters.
Die C-130 toestellen zijn aan hun laatste fase bezig. In 2001 reeds, bestelde
België zeven A400M-toestellen om de C-130’s te vervangen die sinds begin jaren ’70 in dienst zijn. De Belgische en Luxemburgse A400M’s zullen tussen 2020 en 2023 geleverd worden.

Tekst en foto’s (deels) copyright http://www.mil.be