Actievoerders tegen kappingen met rodondendron wandelen gestuurd

Op maandag 4 maart sneuvelt een mooi stukje ecologisch erfgoed in Diest. Meer dan 40 mooie inlandse eiken die ongeveer 100 jaar oud zouden zijn worden dan gekapt. Ze moeten letterlijk plaats maken voor fietspaden en een nieuw tracé voor de Langenberg met minder gevaarlijke bochten.

Het zijn echter niet alleen de opvallende eiken die sneuvelen. De helling aan de bovenzijde van de bochten wordt afgeschuind en ook daar verdwijnen tientallen boompjes.

Actievoerders vragen om werken tijdelijk op te schorten

Laetitia Tilliet en Sophia Govaerts riepen vorige week op om alsnog te proberen de kapping tegen te houden. Donderdag werden de twee jongedames ontvangen bij burgemeester Christophe De Graef. Die was overigens niet alleen.  Schepen van Milieu Rick Brans, afgevaardigden van Agentschap Wegen en Verkeer, het ABN, de politie en de milieu- en preventiedienst stonden klaar om Laetitia en Sophia meer duiding te geven. Hun eis is simpel. Hou die werken nog even tegen tot alle opties afgewogen zijn. Niet meer, niet minder. De beslissing om het tracé te hertekenen  is jaren geleden genomen en ondertussen zijn de opvattingen en de gevoeligheden in de maatschappij toch stevig geëvolueerd.

Er werd naar de twee actievoerders geluisterd maar daar bleef het bij. “Er is nog veel werk aan de winkel om een open mind, een  frisse wind en creatieve geest in zo’n stadsbestuur binnen te brengen”, zegt Sophia. “We hebben geijverd voor véle zaken en hebben écht ons best gedaan! Toen we  vertrokken gaf men ons een rododendron cadeau met de woorden, hier, een beetje extra groen. Ik had eerlijk gezegd moeite om het te aanvaarden. Alsof die 2 rododendrons de meer dan 44 eeuwenoude bomen kunnen vervangen of hun dood zullen verzachten.”

Vrijdag ging een groepje van een vijftiental actievoerders naar een site vlakbij de beruchte bochten. De politie kwam even poolshoogte nemen en begeleidde de groep langs de dukke baan naar de site. Daarna gingen ze weg, alsof ze de serene sfeer niet wilden hinderen. Er was een korte plechtigheid, er waren bloemen en er werd een dansje gedaan.

Petitie krijgt 500 handtekeningen

De twee klimaatactivisten startten ook een petitie tegen de kappingen. Daar zijn op enkele dagen bijna 500 handtekeningen op geplaatst. “Er waren enkele buurtbewoners die zeiden dat ze al tién jaar proberen om deze kapping en de wegenwerken te voorkomen”, zegt Sophia. “ En dit terwijl de burgemeester ons zei dat nooit één haan ernaar gekraaid heeft.”
Er zijn enkel vage beloftes om eventueel compensatieplantingen van bomen te doen.

De bomen worden dus volgende week gekapt. Op de sluipwegen in de buurt zijn tijdelijke verkeersremmers geplaatst. De werken voor de aanleg van het tracé zelf zijn pas gepland in de tweede helft van het jaar en die zullen maandenlang aanslepen. Tegelijkertijd zullen ook de fietspaden op de ring worden aangepakt. Het is niet alleen een ecologische nederlaag voor de Demerstad, het wordt een lastig jaar voor het autoverkeer dat Diest wil bereiken.

One comment

Geef een reactie