Carnavalbal moet stratencarnaval weer zuurstof geven – stoet wordt confettivrij

De Gilde van Tielebuis wil samen met een aantal horecazaken in Diest het stratencarnaval nieuw leven inblazen.

Op dinsdag 5 maart trekt de kindercarnavalstoet door het stadscentrum. Die stoet vertrekt om 14.33 uur op de Graanmarkt en eindigt op de Grote Markt.  Kinderen die graag mee op de praalwagen staan, kunnen zich op de dag zelf tot 14 uur melden bij secretaris David Beeris.

Springkastelen op Grote Markt

Het team van Tielebuis heeft de aankomst van de kinderstoet op de Grote Markt dit jaar verrassend anders aangepakt. Er zullen minimaal twee en indien mogelijk zelfs drie grote springkasten worden geïnstalleerd. De jonge carnavalvierders kunnen zich daar nog verder amuseren.

Om 20.11 uur vindt de traditionele popverbranding plaats. Op die manier jaagt Tielebuis symbolisch koning Winter de stad uit. Er was de laatste jaren weer wat meer belangstelling voor de spectaculaire verbranding van de reuzenpop en daar willen ze bij Tielebuis op verder bouwen. “Vroeger liep het centrum vol met verklede carnavalisten”, zegt David Beeris. “Die traditie is verloren gegaan maar samen met de cafébazen willen we Diest opnieuw de zotste nacht van het jaar bezorgen.”

Carnavalsbal in Ons Tehuis

Om de zotste carnavalsnacht een nieuw elan te geven gaan de cafébazen de zaal van Ons Tehuis openhouden. Daar zorgt een dj voor de juiste sfeer. Het bal kan doorgaan tot 2.30 uur. Maar ook een aantal café’s  zullen open blijven op dinsdag 5 maart. “Wie verkleed uit de bol wil gaan kan dat ongestoord doen in Ons Tehuis”, zegt Jan Van Roey van De Biertempel. “De carnavalvierders zijn echter ook welkom in de horecazaken die open blijven. “ Bert Frederickx van wijnbar Violette denkt er zelfs aan om verklede klanten een extraatje te geven.

De leden van de Gilde van Tielebuis zullen na de popverbranding alleszins een rondtrek houden langs alle café’s. Zij zullen ook een prijs uitreiken aan de best verklede carnavalist.

Carnavalstoet zonder confetti

Op zondag 7 april trekt de 46ste internationale carnavalstoet door het centrum. Het parcours is dit jaar licht gewijzigd. De stoet start in de Vissersstraat en gaat daarna rechtstreeks naar de Demerstraat. Het ommetje via de Valleilaan is dus geskipt. De stoet zal ook voor de eerste keer confettivrij zijn. De deelnemende groepen mogen geen confetti meer uitsmijten. Vanaf volgend jaar komt er een algemeen verbod en mogen ook de toeschouwers geen confetti meer gooien.

Geef een reactie