Chacaltaya, een muziekspektakel over de impact van de klimaatopwarming

De klimaatopwarming is “so to speak” niet meer weg te branden uit de media. Als je het thema eens vanuit een ander, eerder artistiek perspectief wil bekijken, kan je zaterdag 23 februari 2019 in Den Egger terecht. Popkoor Vocalicious gaat op zoek naar samenwerking. Ze nodigden het koor Belside uit Lebbeke uit om hun meesterstukje Chacaltaya in Scherpenheuvel te brengen. Dat spektakel speelt aangrijpend in op de gevolgen van de klimaatopwarming.

Gletsjer verdwijnt letterlijk als sneeuw onder de zon

Chacaltaya is, of beter gezegd was een gletsjer in de buurt van La Paz. De top is 5375 meter hoog. Er was 1 kabelbaan, een restaurant en een chalet voor toeristen. Je kon er het jaar rond skiën vanop een impressionante hoogte. In 2005 voorspelden wetenschappers dat de gletsjer zou afsmelten tegen 2015. Ze vergisten zich. In 2009 was de sneeuw verdwenen om allicht nooit meer terug te komen.

Popkoor Belside gebruikt dit ecologisch drama als onderwerp voor aangrijpend knappe show. Zij brengen het verhaal van Juan, de zoon van José. José bezoekt al jaren de top van de berg. Hij deed dat ook al toen er nog sneeuw lag. Nu is bijna alles gesmolten. De berg die al enkele generaties een bron van inkomen was door de skipiste en een bron van drinkwater is voor de regio en de grootstad La Paz, geraakt uitgeput. Juan, de zoon van José, ziet een sprankeltje hoop om het tij te doen keren als hij wetenschapster Rosie ontmoet. Maar zijn geloof botst met haar wereld van wetenschap. Of was alle hoop al verloren toen de laatste sneeuwvlok smolt in een laatste druppel water?

Alles in eigen regie

Belside is een gemengd koor uit Lebbeke met meer dan 30 leden onder leiding van dirigent Liesbet Bogman.  In 2015 en 2017 zongen ze ook al op Aarschot Volkoren.  Voor deze productie hebben ze alles uit de kast gehaald.  Ze hebben het script, de muziek en het decor zelf geschreven en gemaakt.   De keuze van de nummers is sterk uiteenlopend.  Van een traditioneel Boliviaans nummer, naar een hedendaags popnummer tot kleinkunst.  Alles komt aan bod in deze topproductie

DEN EGGER | 23.02.2019 | 20 uur
Samuel in the clouds

De Belgische regisseur Pieter Van Eecke draaide de film Samuel in the clouds. Over het leven van Samuel Mendoza, een van de bewakers op de Chacaltaya. Je ziet hier de trailer.

Geef een reactie