Darth Vader en The Terminator op de markt in Diest

Woensdag is marktdag in Diest. Dat lijkt vandaag echter enigszins opgemerkt te gaan verlopen. Het ACV afdeling Diest heeft namelijk The Terminator en Darth Vader uitgenodigd. Vanaf 9 uur lopen deze enigszins schrikwekkende robotfiguren rond in de buurt van Ons Tehuis.

Informatievoormiddag over robotisering en digitalisering

De werknemersorganisatie wil met de actie publiciteit maken voor de gratis informatievoormiddag “Robotisering en digitalisering” die op zaterdag 23 februari van 9.30 tot 12 uur plaats vindt in Het Beverbeekhuis in Diest. Robots en de digitale technologie beïnvloeden zowat alle aspecten van het dagelijkse leven. Om de burgers bewust te maken van de impact van die evolutie heeft het ACV twee gerenomeerde denkers en auteurs uitgenodigd.
Geert Janssens (op de coverfoto) , hoofdeconoom van werkgeversorganisatie Etion en Matthias Somers, medewerker van denktank Minerva komen uitleggen hoe arbeid in tijden van digitalisering en robotisering zal georganiseerd worden. Er zweven nogal wat doemscenario’s door het zwerk als men het over robots en digitalisering heeft maar dat hoeft niet noodzakelijk waar te zijn. Geert Janssens bijvoorbeeld, heeft opmerkelijk denkwerk verricht over het basisinkomen, toch een van de opties die mogelijk worden met de nieuwe technologie.

Geert Janssens is overigens een streekgenoot. De hoofdeconoom van Etion woont in Averbode en hij is gemeenteraadslid in Scherpenheuvel-Zichem.

Waardevol Werkloos

Als u zich enigszins wil voorbereiden op de boeiende infovoormiddag van het ACV, kan u het nieuwe boek van Geert Janssens al even doornemen. ‘Waardevol Werkloos’ ligt vanaf deze week in de boekhandel. De auteur evalueert in het boek de maatschappelijke gevolgen van digitalisering, robotisering en artificiële intelligentie. Wat is de rol van de mens in de economie van de toekomst? Brengt technologische verandering ons naar een nieuw samenlevingsmodel? Wat met onze jobs? In een pleidooi om ons niet krampachtig vast te klampen aan één onwrikbaar toekomstbeeld, schetst Geert Janssensniet één maar vier toekomstvisies.  Deze scenario’s bevatten bedreigingen, maar ook tal van kansen. Zo biedt ‘Waardevol Werkloos’ niet alleen een voorbereiding op de vraagstukken van morgen, maar nodigt het ook uit om de toekomst zelf vorm te geven. Geert Janssens stelt op dinsdag 19 februari zijn boek voor in Living Tomorrow in Vilvoorde. Hij zal daar samen met Fons Leroy (VDAB), Jan Denys (Randstad) en Inge Deroovere (Aluro) vooruitblikken naar de samenleving van morgen.

Geef een reactie