Bekkevoort laat thermografische kaart van daken maken

Het klimaat is het discussiethema van het moment. In Vlaams-Brabant ondertekenden de burgemeesters van 60 gemeenten het Burgemeestersconvenant. Ze engageerden zich hiermee om concrete maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot op hun grondgebied tegen 2020 met minstens 20% terug te dringen. 54 van hen hebben een door Europa goedgekeurd klimaatplan maar de vraag is of er ook effectief iets mee gebeurt.

Thermografische luchtfoto registreert warmteverlies

In Bekkevoort blijkt dat alvast het geval. Als de weersomstandigheden optimaal zijn, zal er tijdens de nacht van 5 op 6 februari een thermografische luchtfoto van de gemeente gemaakt worden. Hiervoor zal een klein vliegtuigje relatief laag over de gemeente heen en weer vliegen tussen 22 uur en 2 uur. Vanop een hoogte tussen de 500 en 800 meter registreren de infraroodcamera’s de warmteverliezen tot op 0,02° Celsius nauwkeurig. Deze vluchten worden in de winter uitgevoerd, wanneer de huizen verwarmd worden, en moeten gebeuren tijdens een heldere nacht, kouder dan 5° Celsius, geen neerslag (sneeuw of regen) en geen of weinig wind. Schrik dus niet, het is geen UFO en neen, de politie is ook niet op zoek naar loslopende schurken. (dat hopen we tenminste)

Gezinnen verantwoordelijk voor 55% van CO2-uitstoot

Waarom doen ze dat in Bekkevoort? Uit een nulmeting gebaseerd op cijfers van 2011 blijkt dat de huishoudens verantwoordelijk zijn voor bijna 55% van de totale CO2-uitstoot.  Luchtthermografie maakt het mogelijk om de warmteverliezen van daken in kaart te brengen. Zo krijgen eigenaars en bewoners een beter inzicht over hoe goed hun dak geïsoleerd is, en kunnen ze aan de hand daarvan hun isolatiebehoefte evalueren. De meeste warmte gaat namelijk via het dak verloren. Een betere isolatie van de huizen kan de CO2-uitstoot dus aanzienlijk doen dalen. De thermografische luchtfoto maakt het mogelijk om te zien welke gebouwen veel warmte verliezen. Zo ontstaat een goed beeld van de mate waarin de huizen (en meer bepaald de daken) geïsoleerd zijn. Deze kennis is niet alleen handig om de CO2-uitstoot te beperken, maar ook om te besparen op de energiefactuur. Daarnaast zorgt de CO2 die bespaard wordt voor een positieve impact op het klimaat.

Individuele ondersteuning

In het najaar 2019 voorziet de gemeente individuele ondersteuning voor inwoners die beslissen om hun woning verder te isoleren. De interpretatie van een thermografisch beeld is niet altijd even eenvoudig. Daarom kan een geïnteresseerde inwoner na het maken van een afspraak langskomen in het gemeentehuis voor een persoonlijk advies. Bij dit advies, een eerste stap richting een energetische renovatie, wordt ook heel wat aandacht besteed aan energiebesparing, premies, benoveren en groepsaankopen.

Geef een reactie