sp.a hengelt nadrukkelijk naar kandidatuur Marc Florquin voor federale verkiezingen

Dat het oorlog is tussen DDS en sp.a in Diest was al een paar weken duidelijk maar vorige zondag werd het ook publiek en manifest gezegd door de kopstukken van de partij.

Voorzitster en gemeenteraadslid voor sp.a Diest, Carina Jankowski, had het in haar openingsspeech van de nieuwjaarsreceptie over woordbreuk. Ze herhaalde de woorden die eerder door raadslid Murat Celik gebruikt werden dat sp.a de meerderheid slapeloze nachten zal bezorgen. Maar het was vooral volksvertegenwoordigster Karin Jiroflée die snoeihard uithaalde. Zij kwam Bruno Tobback vervangen die opteerde om mee te lopen in de klimaatbetoging.

Karin Jiroflée haalt zwaar uit naar DDS en charmeert Marc Florquin

“Er zijn hier bijzonder onfraaie zaken gebeurd”, zei Jiroflée. Ze verwees daarmee impliciet naar het opbreken van het bestuursakkoord tussen DDS en sp.a. Jiroflée schakelde na haar tirade echter snel over naar de komende regionale en federale verkiezingen. Ze vernoemde een aantal lokale kandidaten die een plaats krijgen op de lijsten. Onder meer Carina Jankowski maar ook Christini Gounakis uit Scherpenheuvel-Zichem zijn in dat geval. Ze werd enigszins mysterieus toen ze vermeldde dat er nog mensen in de zaal waren die de partij graag als kandidaat zou willen presenteren. Uiteraard hintte ze op gemeenteraadslid Marc Florquin. Die bevestigde ons dat hij door de partij gevraagd werd om zich kandidaat te stellen maar hij wil nog wachten om een beslissing te nemen.

Bestuursakkoord DDS -sp.a struikelde over mandaat van burgemeester

Florquin bevestigde ook dat sp.a en DDS een akkoord hadden om samen de stad verder te besturen. In de laatste week voor de verkiezingen werd dat akkoord opgeblazen omdat DDS absoluut het ambt van burgemeester opeiste voor Geert Cluckers, aldus Marc Florquin. De liberale verruimingslijst Open Diest heeft van die breuk geprofiteerd om zich vast te ankeren aan DDS maar uiteindelijk draaide dat alsnog verkeerd uit voor DDS. De kiezer maakte van Open Diest de grootste partij en Christophe De Graef kon zich meteen opmaken voor het mandaat van burgemeester.

Marc Florquin speelt het spel allicht slim

Dat Marc Florquin nog wacht met zijn beslissing om zich publiek kandidaat te stellen lijkt logisch. Hij is voor zijn partij een stemmenmagneet in de regio en zal allicht zijn positie duur verkopen en een vlot verkiesbare plaats opeisen. Florquin was eerder eerste schepen in Diest en hij zette daarna een flinke stap hogerop als gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant. Omdat sp.a zowel provinciaal als in Diest geen deel uitmaakt van de nieuwe coalitie, verliest Florquin zijn mandaat als gedeputeerde en kan hij ook zijn ambitie om burgemeester van Diest te worden, niet waar maken. Een mandaat in het Vlaams of federaal parlement zou dan een logisch alternatief zijn.

sp.a Scherpenheuvel-Zichem verschrompelt – voorzitster blijft strijdvaardig

De nieuwjaarsreceptie in de Hallezaal was een initiatief van de afdelingen in Diest en Scherpenheuvel-Zichem. Voorzitster Christini Gounakis van de afdeling Scherpenheuvel-Zichem toonde zich strijdvaardig. Ze stelde het bijna als een overwinning voor dat de partij een, weliswaar beperkte lijst op poten kreeg voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met amper twee gemeenteraadsleden is sp.a in Scherpenheuvel-Zichem ondertussen de kleinste partij geworden.

Geef een reactie