Tommy de Gorilla heeft familie en samen willen ze Diest mooier en properder maken

Hij bouwde een braakliggend terreintje in de Emile Vanderveldestraat om tot een plaats waar kinderen creatief kunnen bezig zijn en mensen met mekaar kunnen praten. In het stadscentrum plaatste hij peukenpotten en hij versterkt opbouwende boodschappen op de sociale media. Tommy De Gorilla zette de laatste maanden een opvallende klauw op het sociale leven in Diest. Spraakmakende acties in volstrekte anonimiteit uitgevoerd. Altijd om het sociale weefsel te versterken, het milieu te beschermen of de zwakkere groepen in de lokale habitat een steuntje te geven.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen over de actie in de Emile Vanderveldestraat

Tommy heeft familie

Wij wilden wel eens weten waarom Tommy dat allemaal doet en hoe hij dat klaar speelt. We zouden mekaar zien op een mooie plaats in Diest. Het werd de ruïne van de Sint-Jan de Doperkerk. Het winterweer hielp niet echt maar een gorilla is meer gewoon dan wat vage sneeuw. Net voor ik arriveerde plofte er een boodschap in mijn slimme telefoon. “We zijn er klaar voor”, stond er. Hoezo we? Ik schuifelde behoedzaam de ruïne in en zag niet een maar drie Tommy’s. “In Diest zijn we al met zeven”, zei de bonkigste van de familie. “En we groeien snel. Vooral onze actie met de peukenpotten heeft heel wat in beweging gezet. We willen zo veel mogelijk mensen bij de beweging betrekken. We zijn een open structuur waar iedereen evenveel zeggenschap en rechten heeft. Eigenlijk is het de bedoeling dat iedereen een beetje gorilla wordt. Je kan snel en op een simpele manier iets doen om je directe omgeving wat aangenamer of properder te maken voor je buren. Als meer mensen dat gaan doen komt er allicht een positieve mentaliteitswijziging en dat is uiteindelijk de bedoeling.”

Stadsbestuur staat open voor initiatief

Ondertussen is ook de politiek mee. Schepen van Ruimtelijke Ordening Rick Brans (Open Diest) nodigde Tommy uit voor overleg. “We kunnen mekaar versterken”, zegt Tommy. “In principe kondigen we onze acties niet aan en komen ze onverwacht. Maar we zijn blij dat het nieuwe bestuur open staat voor onze initiatieven. We kunnen samen aan een mooiere stad werken.” Schepen Brans bevestigt het gesprek. “We willen onder meer bekijken hoe we die peukenpotten een meer permanent karakter kunnen geven”, zegt hij.

Je kan verder lezen na de afbeelding

De groep gorilla’s heeft nog heel wat knappe acties op de planning. “Met onze volgende actie zullen we een groep ondersteunen die wat zwakker staat in de maatschappij”, zegt de gorilla. “Wij hopen dat wij met vele andere mensen meer kleur kunnen geven aan onze stad. En met kleur bedoelen wij dan meer groene straten, meer bloemen en toffere pleintjes waar mensen en kinderen kunnen samen komen om te spelen en te praten. Want nog te veel pleintjes zijn dat woord eigenlijk niet waard.”

Gust, Gaby Adah en Tommy

De gorillabeweging is niet enkel in Diest actief. Tommy heeft familie in gans Oost-Brabant en ook in Antwerpen. Overal waar een kern opstart, kiezen ze een andere voornaam. In Aarschot heten ze Gust, in Landen is het Gaby en in Tielt-Winge werd het Adah. Wie zelf een gorillafamilie wil starten kan contact nemen met http://www.iedereengorilla.be Je kan daar ook aan handig starterspakket bestellen en je vindt er vooral alle nuttige documenten om je actie op een legale manier in mekaar te boksen. “We organiseren alles strikt binnen het wettelijk kader”, zegt Tommy de Gorilla. “We zullen bijvoorbeeld nooit wit stoepkrijt of witte verf gebruiken op de openbare weg omdat de officiële belijning al in het wit is. Dat zou verwariing kunnen veroorzaken.”

Tactical Urbanism

De beweging is nog jong in Vlaanderen maar in de VS bestaat het al jaren en is het fenomeen ondertussen uitgegroeid tot een breedgedragen strategie voor maatschappelijk verandering. Tactical Urbanism heet het daar en het ontstond allicht in 2010 in New York onder impuls van urbanist Mike Lydon. Een erg populaire toepassing van de beweging is guerrilla gardening. Op braakliggende terreintjes in de grootsteden worden groententuintjes en bloemen stroken aangelegd. Vaak zijn die percelen openbaar bezit maar eigenlijk heeft het geen belang. De omgeving wordt er een stuk fraaier door, de mensen zijn betrokken en er gebeurt niks onherstelbaars. Het zijn allicht die initiatieven die de basis waren voor de naam en de acties van Iedereen Gorilla.

Je kan verder lezen na de afbeelding. De foto’s tonen een aantal guerilla-gardening acties in onder meer Londen en New York. 

Brussel Bad en Paris Plage

Tactical Urbanism  gaat ervan uit dat de inwoners van een stad veel meer betrokken moeten worden bij de manier waarop hun stad wordt ingericht. Dat leidde wereldwijd tot leuke initiatieven die tot op vandaag actueel zijn. Een van de initiatieven die aan de basis van Tactical Urbanism zou liggen was Paris Plage. In juli en augustus 2007 werd een deel van de oevers van de Seine in Parijs afgesloten voor het autoverkeer. Er kwam een strand met een zone voor kunstenaars en creatievelingen. Paris Plage werd een succes en het strand wordt ieder jaar opnieuw weer opgebouwd. Het idee werd opgepikt in andere wereldsteden en onder meer in onze eigen hoofdstad is Brussel Bad ieder jaar een uitvalsbasis voor creatieve animatie. Misschien een ideetje voor de Kaai?

2 comments

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Voor mijn part kan de familie Gorilla’s niet groot genoeg zijn! Dankzij hen leerde ik mijn buren beter kennen 🙂

  • Struyven Vonneke

    Chappeau voor Gorilla Tommy , ik hoop dat jou familie groter wordt !…..zodat Diest terug een mooie en propere stad wordt. Dikke proficiat voor jou inzet 👍👍👍😉😉😉

Geef een reactie