Centrumsteden worstelen met pendelparkings

De drie centrumsteden in het Hageland worstelen momenteel met het beheer van de parkings aan de treinstations. In Aarschot en Tienen wil de NMBS die parkings betalend maken. In Diest komt in principe een nieuwe parkeergarage en alhoewel daar nog geen manifeste standpunten over zijn zal ook die allicht niet gratis zijn. Die strategie is niet naar de zin van een aantal politici.

Peter Reekmans wil collega’s overtuigen om parking in Tienen te kopen

De discussie werd enigszins verrassend geopend door burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) van Glabbeek. Die stelde vorige week voor dat een aantal gemeenten in de periferie van Tienen, de parking naast het station van Tienen zouden overkopen van de NMBS om ze daarna gratis ter beschikking te stellen van de pendelaars. Reekmans organiseert in zijn eigen gemeente ook al een zogenaamd Mobipunt. Daar zijn twee standplaatsen voor autodelen, een laadplaats voor elektrische wagens, een bushalte en een fietsenparking. Op termijn is het de bedoeling om dat aanbod uit te breiden, ook met diensten die niks met mobiliteit te maken hebben maar eerder functioneel zijn.

Rutten wil extra pendelparking naast E314

Vandaag trekt ook Gwendolyn Rutten aan diezelfde bel. Rutten is formeel nog steeds geen burgemeester van de stad maar vorige vrijdag werden de schepenen geïnstalleerd en werd ook meteen het eerste schepencollege gehouden. Vandaag pakt Gwendolyn Rutten uit met het idee om een extra pendelparking naast de E314 uit te bouwen. Het verkeer vanuit Limburg naar Brussel loopt iedere dag vast en de file bouwt zich op tot in Aarschot. Extra parkings moeten het mogelijk maken om samenrijden beter te organiseren. In een adem neemt Rutten de problematiek van de parking aan het station mee. Ook in Aarschot wil de NMBS parkeren betalend maken. Rutten surft mee op het idee van Reekmans en suggereert om die parking over te nemen en ze gratis of tegen verminderde tarieven in te schakelen in een gecombineerd mobiliteitsmodel.

Pendelaars passen gedrag aan

Omdat dezelfde problematiek in Aarschot en in Tienen op tafel ligt, kan het niet anders dan de discussie ook in Diest te openen. Daar ligt de kwestie enigszins anders omdat de omgeving van het station volledig wordt heringericht. Een van de schaakstukken in dat plan is de bouw van een nieuwe parkeergarage. In de huidige plannen komt die op de zogenaamde strip, dat is de zone naast het station richting Zichem. Daar schranken zich nu ook iedere dag opnieuw honderden wagens al dan niet op een reglementaire manier naast mekaar wat tot gevaarlijke situaties leidt voor voetgangers en fietsers.
In het dossier over de bouw en de locatie van de parkeergarage blijkt dat pendelaars hun keuze van het station waar ze naartoe rijden aanpassen en onder meer rekening houden met al dan niet gratis parkeren. Het lijkt dus aangewezen om een parkeerstrategie uit te tekenen die een een oplossing inhoudt voor de drie betrokken centrumsteden.

Geef een reactie