De Pit maakt straatveger Reneeke tot symbool van de actie Mooimakers

Reneeke. Hij heeft ook een achternaam maar niemand heeft die nodig om te weten over wie het gaat. Reneeke moet zowat de meest geliefde straatveger van Vlaanderen en omstreken zijn. Of liever geweest zijn. Want deze week heeft hij zijn laatste officiële werkdag geklopt. Jarenlang heeft hij plichtsbewust de straten van Diest geveegd. Altijd vriendelijk, altijd goedlachs maar ook altijd bezig. Reneeke deed zijn job graag en die goesting straalde van hem af. 

De man kreeg vorige woensdag een dankwoord van heel veel mensen. De camera’s van de regionale zender ROB die hem volgden, zorgden zelfs voor een vleugje euforie. Dat moet kunnen. Reneeke zal altijd de bescheidenheid zelve blijven. Zijn echte moment van glorie moet overigens nog komen. Toekomstig burgemeester Christophe De Graef beloofde om samen met Reneeke een koffie te gaan drinken op het moment dat hij ook effectief op pensioen gaat. Dat was een van zijn wensen, een persoonlijk dankwoordje van de burgemeester van de stad die hij proper hield. 

Je kan verder lezen na de afbeelding

Ondertussen zorgden de leerlingen van de Pit al voor een aandoenlijk moment. De school doet mee aan het project Mooimakers. Elke maand trekt een andere klas er een dagje met de afvaltang op uit om de buurt wat properder te maken. Deze maand deden ze dat op de laatste werkdag van Reneeke. De leerlingen van De Pit maken hem op die manier tot een symbool van de actie. Hij maakte de stad wat mooier met zijn borstel en zijn stootkar. Hij maakte de wereld wat mooier met zijn onverwoestbare vriendelijkheid. Mooimakers, een beter woord is nauwelijks te bedenken voor Reneeke.

One comment

Geef een reactie