Voorbereiding herdenking overlijden van Jan Berchmans in 2021 nu al op kruissnelheid

De heilige Jan Berchmans leefde afgelopen weekend volop in Diest. Maar ook in 2019 staan er heel wat activiteiten op het programma. 

De misviering in de Sint-Sulpitiuskerk stond helemaal in het teken van Jan Berchmans. De overleden leerkrachten van het Sint-Jan Berchmanscollege en  van de Voorzienigheid werden herdacht. Meer dan 500 mensen woonden de viering bij. De vormelingen plantten hun Berchmansboom naast de kerk en het beeld van Berchmans, dat de Amerikaan Jeff Slusher schonk, werd ingezegend. 

Deken Felix Van Meerbergen sprak tijdens de viering over het leven van Jan Berchmans.

“De kinderjaren van Jan zijn getekend door de ziekte van moeder. Vanaf zijn tiende heeft hij geen eigen thuis meer gekend. Noodgedwongen leerde hij gehoorzamen, behulpzaam zijn, stil zijn, met kleine kinderen optrekken, attent zijn op wat de ander nodig heeft, zichzelf wegcijferen; ’s nachts studeren als het er overdag niet van gekomen was. God weet met hoeveel pijn deze deugden in hem gegroeid zijn. En het zijn precies deze eigenschappen, waar de mensen bij hem als jonge jezuïet zo van onder de indruk raakten.”

Zaterdagavond was er al een feest voor de medewerkers van de kerk. Deken Felix Van Meerbergen mocht in naam van kardinaal Jozef De Kesel aan drie van hen het gouden Rumolduskruis overhandigen. Marie-Jeanne Juchtmans kreeg die onderscheiding voor al het werk dat ze investeert in de Alerheiligenkapel. Fons Bonroy kreeg het gouden kruis van Sint Rumoldus voor zijn historisch onderzoek over de kerk en zijn voorzitterschap van de Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk. Rik Vlaeyen kreeg het kruis opgespeld omdat hij al jarenlang in meerdere kerken het orgel bespeelt. Paula Broeders kreeg het kruis voor haar inzet voor armen in Brazilië maar ook voor haar engagement in de parochie.

In 2021 is het vierhonderd jaar geleden dat Jan Berchmans overleed. De voorbereidingen voor die herdenking beginnen volgend jaar al. Deken Van meerbergen gaat in maart met een delegatie van veertig mensen naar Polen. Het altaar en het orgel uit de kerk van pastoor Poels worden daar overhandigd aan de Poolse priester Bogumil. Hij is priester in de enige Poolse parochie waar Jan Berchmans wordt geëerd. Tijdens de inzegening zal een koor van uit Diest de misviering muzikaal ondersteunen.

In juli gaat deken Van Meerbergen twee weken naar Alaska, Washington en Louisiana. Het reliekschrijn met het hart van Jan Berchmans zal dan gedurende twee maanden op 31 plaatsen in Noord-Amerika worden aanbeden. 

Deken van Meerbergen plant ook nog een reis naar de parochies van Jan Berchmans in India om ook daar het verhaal van de heilige uit Diest op de kaart te zetten. 

Geef een reactie