Vluchteling uit Peeterskasteel toont talent met muziek van Helmut Lotti

Vanaf 5 november stuurt Fedasil opnieuw asielzoekers naar het opvangcentrum Peeterskasteel in Scherpenheuvel. De opvangcapaciteit van het centrum werd tijdens de zomermaanden afgebouwd en het grootste deel van het personeel moest afvloeien. De mensen die er verbleven moesten verkassen naar andere centra.

Heropening centrum moet stijgende instroom helpen kanaliseren

Amper een paar maanden later herziet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn beslissing. De instroom van asielzoekers in België stijgt opnieuw en het centrum van Scherpenheuvel gaat weer open. In principe zal die heropening tien maanden duren. Technische ploegen van Caritas knappen de infrastructuur op en vier kamers krijgen aangepaste voorzieningen voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers. Centrumexploitant Caritas werft een aantal nieuwe personeelsleden aan om het centrum te runnen. De maximumcapaciteit van het Peeterskasteel wordt vastgesteld op 150 plaatsen.

Investeren in talent

Die heropening doet ook de discussie over het centrum en over de vluchtelingenproblematiek in het algemeen weer oplaaien. Precies op dit moment hadden wij een gesprek met een ex-bewoner van het Peeterskasteel. Mae Kizito vluchtte in 2015 uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Tijdens de oorlog in dat land werden massaal mensen op wreedaardige wijze afgemaakt. Kizito meldde zich bij Fedasil in  Brussel die hem naar Scherpenheuvel stuurden. De man bleek over heel wat muzikaal talent te beschikken. Hij was ook niet te beroerd om dat te tonen. Hij speelde onder meer tijdens Retro Jardin in Diest en op Monmartre in Scherpenheuvel. Kizito werd echter al snel uitgewezen op basis van het Dublinverdrag. Dat bepaalt dat je asiel moet vragen in het eerste land waar je aankomt in Europa. Voor Kizito was dat Frankrijk. Hij plooide zich naar die maatregel en kwam in een centrum in Aix-Marseille terecht. Daar viel zijn muzikaal talent opnieuw op. Hij kreeg de kans om aan de universiteit van Marseille een opleiding voor muziekleraar te volgen. Ondertussen zit hij in het voorlaatste jaar. Kizito werkt aan een project waarin hij Afrikaanse muziek brengt die door een artiest uit Europa werd geïnterpreteerd. Hij opteerde voor de cd Out of Africa van Helmut Lotti. De onderhandelingen met het management van Lotti lopen momenteel.

Kizito mag in principe 10 jaar in Frankrijk blijven. Hij kan ook vrij door Europa reizen. Na zijn opleiding wil hij een job als muziekleraar combineren met een carrière als artiest.

DSC_6446

Geef een reactie