Radioamateur uit Scherpenheuvel levert knalprestatie in Qatar

Max Van Rymenant uit Scherpenheuvel is een gepassioneerde radioamateur. Hij is al van 2000 actief en werkt onder de roepnaam ON5URDe man geniet ook internationale erkenning. Vorig weekend deed Max mee aan de CQ World Wide DX Contest in Qatar. Met meer dan 35.000 deelnemers is dat allicht de grootste wedstrijd wereldwijd voor zendamateurs. Max maakte als enige Belg deel uit van het Qatarese team. Hij werkte samen met zendamateurs uit Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Litouwen en  Denemarken. Wereldwijd eindigde het team van Max op de vijfde plaats. In Azië werden ze 1 ste en ook in Qatar haalden ze goud.

48 uur non-stop op antenne

De bedoeling is dat een team in 48 uur zoveel mogelijk andere radioamateurs wereldwijd tracht te bereiken. “Ons team neemt deel in de multiklasse”, zegt Max. “We doen mee doen op alle frequentiebanden (160 – 80 – 40 – 20 – 15 – 10 meter). Dat betekent dat we 6 stations 48 uur non-stop in de lucht houden. We gaan ook op zoek naar zendamateurs uit landen die we nog niet gecontacteerd hebben tijdens de wedstrijd want ieder nieuw land brengt extra punten op. We moeten dus snel zijn omdat we iedere verbinding in een elektronisch logboek moet plaatsen. Maar we hebben ook goede oren nodig want op sommige ogenblikken kunnen tientallen mensen op hetzelfde moment oproepen. Het is dan de kunst om er één roepnaam uit te halen en deze in je logboek te plaatsen. Pas na het uitwisselen van een radiorapport van de twee stations is de verbinding geldig.”

Blikseminslag vernietigt materiaal

De wedstrijd in Qatar verliep behoorlijk stormachtig. Letterlijk zelfs. De teams verblijven in een tentenkamp op het strand en ze kregen twee zware stormen met hevig onweer te verwerken. Het team van Max verloor kostbaar materiaal door een blikseminslag maar dat belette niet dat ze 48 uur lang bleven doorgaan en een zeer knap resultaat hebben neergezet.

Naar Kosovo voor overleden vriend

Max was met de wedstrijd in Qatar niet aan zijn eerste internationale uitdaging toe. “Ik hou ervan om naar landen te trekken waar weinig radioamateurs zijn”, zegt hij. “Ik ben al met al mijn spullen naar de FarOer-eilanden, Market Reef, Cambodia, Liechtenstein, Gibraltar, Eckerö Island, Monaco en Kosovo getrokken. In dat laatste land was alle communicatie voor radioamateurs verboden. In het voorjaar van 2018 besloot het Ministerie van Communicatie om radiocommunicatie terug toe te staan. Kosovo was dus jaren non-actief maar vanaf dat ogenblik werd het snel een begeerde uitvalsbasis. Van 20 tot 30 september ik helemaal alleen met 120 kg bagage naar Kosovo getrokken om zoveel mogelijk verbindingen te maken met andere radioamateurs. De verbindingen ginder liepen jammer genoeg niet zo vlot, omdat ik erg veel storingen had. Dat maakte het zeer moeilijk om andere radioamateurs te ontvangen. Ik heb de trip naar Kosovo opgedragen aan een goede vriend Alain Van de Laer (ON4BAV) uit Scherpenheuvel-Zichem. Die is op 25 juli op 57-jarige leeftijd overleden.”

One comment

Geef een reactie