Pompoenen snijden bij KWB Zichem…maar volgend jaar opteren ze misschien voor bieten

Het Hageland was afgelopen weekend stevig in de ban van Halloween. In Zichem kleedde de KWB het griezelfeest creatief in met een workshop pompoenen snijden. Er waren meer dan negentig deelnemers en dat waren niet alleen kinderen. Ook de mama’s en papa’s grepen naar het mes en kerfden de knapste patronen in een pompoen.

Bestuurslid van KWB Zichem Melina Vranckx suggereerde om volgend jaar terug te keren naar de oude traditie en bieten uit te hollen in plaats van pompoenen. In de tijd van de Witte stonden pompoenen inderdaad nog niet op tafel van het doordeweekse gezin in onze regio. Bij Hola wilden we wel eens weten waar die traditie om bieten uit te hollen en de andere gebruiken rond Halloween vandaan komen.

De Kelten aan de oorsprong van Halloween

Halloween en Allerheiligen waren oorspronkelijk licht-, slacht- en vruchtbaarheidsfeesten die uit de Keltische traditie stammen.

De Kelten vierden aan de vooravond van de winter Samhain. Dat was in feite hun oudejaar. De winter was een moeilijke periode waarin de koude en de duisternis voor meer gevaar, ziekten en doden zorgden. Zij associeerden die omstandigheden met ronddwalende geesten. Die probeerden ze af te schrikken door grote vuren aan te steken en vreemde maskers te dragen.

Samhain was ook een vruchtbaarheids- en slachtfeest. De laatste vruchten werden van de velden gehaald en de resterende schoven graan werden verbrand om nieuwe vruchtbaarheid uit de aarde te wekken. De dieren die ze hielden, werden in deze periode uitgedund. Enkel de sterkste exemplaren werden gespaard om in het volgende voorjaar voor een nieuwe kudde te zorgen. De rest werd geslacht.

De doden keren terug

De kelten geloofden ook dat de doden tijdens de nacht van 31 oktober nog eenmaal naar de aarde mochten terugkeren. Ze plaatsten bieten en andere groenten buiten om de familiegeesten gunstig te stemmen. Later zouden de Romeinen van het Keltische Samhain ook een oogstfeest maken. De gewoonte om eten weg te geven in deze periode is daar een gevolg van.

In die Romeinse periode veranderde de naam Samhain in Ierland in All Hallows Eve. Die naam evolueerde naar het hedendaagse Halloween.

Je kan hier een paar foto’s van het pompoensnijden bekijken. Alle foto’s van de Halloweenactiviteiten in de regio verzamelen we op de pagina Hola Halloween.

 

Geef een reactie