Ninatrans investeert in milieuvriendelijker trucks met gasmotoren

De uitstoot van fijn stof is een killer. Dat beseft ook de transportsector. De technologie laat ondernemers in die sector momenteel toe om een keuze te maken waarbij economische efficiëntie en ecologische overwegingen gecombineerd worden.

Scania met gasmotor

Ninatrans, een van de belangrijkste deelnemers aan de Truckshow in Bekkevoort, heeft een Scania OC13 met 410 pk gasmotor in gebruik genomen. Die truck produceert veel minder CO2 en hij heeft ook een significant lagere uitstoot van fijnstof dan de klassieke vrachtwagens.

De gasmotoren van Scania zijn gebaseerd op een verbrandingsmethode, waarbij brandstof en zuurstof volledig met elkaar worden vermengd. De verbranding wordt in gang gezet met behulp van bougies, zoals bij benzinemotoren het geval is, en het voormengen van de brandstof vindt plaats op de weg naar de cilinders.

De nieuwe 13-liter gasmotor draait altijd in combinatie met Scania Opticruise, de automatische versnellingsbak van Scania. Dit betekent natuurlijk dat de chauffeur eersteklas schakel- en rijcomfort geniet, met snelle, trefzekere versnellingen.

“Vroeger was het vermogen op aardgas nog te beperkt”, vertelt zaakvoerder Benny Smets van Ninatrans “’Met 410 pk wordt de gasmotor voor ons interessant, We hebben al ervaring met LNG-voertuigen en zijn tevreden dat nu ook Scania een krachtiger motor voorstelt. Het is niet uitgesloten dat er meer voertuigen op aardgas zullen volgen want het is volgens ons de meest zekere en verst staande oplossing om milieuvriendelijker te rijden.”

Actieradius per tankbeurt tussen 500 en 1000 kilometer

De actieradius per tankbeurt is een belangrijk gegeven voor truckers. Met LNG ligt de actieradius voor een standaard trekker-opleggercombinatie in de buurt van 1.000 kilometer op een vlakke weg. Maar de CNG-oplossing, die doorgaans een actieradius tot 500 kilometer biedt, is ook meer dan voldoende voor klanten die binnen een bepaalde regio rijden en dagelijks terugkeren naar de thuisbasis en het tankpunt.

Een bijzonder veiligheidsaspect is dat de technici van Scania de kleppen van de tank naar achteren hebben gericht, weg van de rijrichting. Dit is een ogenschijnlijk eenvoudig, maar doordacht detail dat het risico verkleint dat de kleppen als gevolg van een van buitenaf komende gebeurtenis beschadigd raken.

Langere onderhoudsintervallen

Gasmotoren die de brandstof voormengen en met bougies werken, hebben kortere onderhoudsintervallen dan dieselmotoren. De technici van Scania hebben echter een aantal voorzieningen getroffen die zorgen voor een aanzienlijk langer onderhoudsinterval, waarbij de levensduur van de bougies op dit moment de grens bepaalt.

“Voor zowel bougievervanging als olieverversing hebben we het interval bepaald op 45.000 kilometer, bij normaal gebruik”, zegt Folke Fritzson van Scania. “Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van voorgaande generaties gasmotoren, die een normaal onderhoudsinterval van 30.000 kilometer hadden. Dit verlaagt de onderhoudskosten en verhoogt de beschikbaarheid.”

©Hola Hageland | Influencer Marketeers | Corporate Journalism

De eventtruck van Scania was aanwezig om de Truckshow 2018 in Bekkevoort

DSC_4036

Geef een reactie