De alternatieve aanpak van Bar Cesar

Het uitgaansleven in Scherpenheuvel worstelt met een imagoprobleem. Na 18 uur zijn de dagjesmensen weg en, op uitzondering van een paar meer volkse café’s, trekken de meeste uitbaters van horecazaken hun buitendeuren toe. Het centrum rond de basiliek ligt er ‘s avonds zielloos bij.

Gezellig interieur, artisaal aanbod

Toch zijn er een paar ondernemers die tegen die passieve instelling ingaan. Diederik en Ellen startten vorig jaar Bar Cesar. De naam verwijst naar de oorspronkelijke eigenaar van het pand, apotheker Cesar. De inrichting van de bar verlegt een grens. Bar Cesar is er niet alleen voor bedevaarders en andere dagjesmensen maar ook de inwoners van Scherpenheuvel en omstreken. Geen koele zakelijkheid maar gezelligheid en rustig flaneren typeren de aankleding.

Het aanbod van de zaak flirt met het artisanale. Home-made heet dat in meer trendy taal. Smaak en variatie zijn de pijlers van een kaart die evolueert met de seizoenen maar ook met de context.

Trendy activiteiten 

Diederik en Ellen investeren ook in de betrokkenheid van de klanten. Ze pakken regelmatig uit met een toffe activiteit die inhaakt op een trendy fenomeen. Vorige week kwamen een vijftiental dames leren hoe je een bullet journal maakt. “De meeste mensen gebruiken tegenwoordig hun smartphone om hun tijdsgebruik te organiseren”, zegt docente Marijke Verlinden. “Dat is wel praktisch maar niet altijd even handig. Je kan er ook niet echt veel creativiteit in stoppen. Je ziet steeds meer mensen terug grijpen naar een notitieboekje. Een bullet journal laat toe om daar je eigen systeem in te steken en het te zodanig te pimpen dat het helemaal je eigen stijl krijgt.”

Een van de deelnemers aan de workshop was zaakvoerder van Standaard Boekhandel Ils Everaerts. “Wij hebben een aanbod boekjes in de winkel die specifiek bedoeld zijn om te gebruiken als bullet journal”, zegt ze. “Die zijn ook behoorlijk populair. Het is duidelijk een trend.”

Inspelen op actualiteit

Ook dit weekend haakt Bar Cesar in op de actualiteit. Zaterdag worden zomerse temperaturen voorspeld. Diederik en Ellen grijpen de Indian Summer aan voor een Late Night Opening op het terras. Het zou wel eens wat politici kunnen inspireren. Vroege stemmers kunnen zondagochtend terecht in de bar. De eerste vijftig klanten krijgen een gratis croissant. Na die van ons zijn er dat nog 49.

 

Geef een reactie