Spectaculair transport van wieken voor windturbine in Ballaar

De aanvoer van onderdelen voor de opbouw van een de windturbine langs de E314 in Scherpenheuvel-Zichem was vandaag erg spectaculair. De wieken werden op de werf gereden en die hebben een lengte van 57 meter.

De gondel (machinekamer) en de hub (verbindingsstuk tussen gondel en wieken) waren eerder al aangeleverd.  Als laatste volgt donderdag en vrijdag de mast van de windturbine die uit 5 stalen delen bestaat, waarvan de lengte varieert tussen 12 en 30 meter. Deze torendelen worden op de dag van aankomst onmiddellijk gehesen op de fundering van de windturbine.

De opbouw van de windturbine gebeurt met een speciale kraan met een gieklengte van 132 meter, die de erg zware onderdelen kan hijsen. Indien alles volgens planning verloopt is de indienstname van de windturbine voorzien voor het najaar maar als de weersomstandigheden meezitten kan de opbouw van de turbine  volgende week al afgerond worden.

Aspiravi nv bouwt in Scherpenheuvel-Zichem een windturbine van het type Senvion 3.4 M 114 met een as-hoogte van 119 meter. De wieken hebben een lengte van 57 meter. De windturbine zal groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 2.250 gezinnen. Bovendien vermijdt de windturbine een CO2-uitstoot van 3.599 ton per jaar. Dat is gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 1.531 wagens.

Als de werf in Ballaar afgerond is start Aspiravi nv met de opbouw van de tweede turbine aan de overkant van de autoweg E314. Die turbine staat op het grondgebied van de gemeente Bekkevoort.

 

Geef een reactie