Open dag in uniek Pegasusmuseum

De citadel in Diest herbergt een van de meest opmerkelijke maar tegelijkertijd een van de minst bekende musea van Vlaanderen. Het Pegasusmuseum vertelt de geschiedenis van het eerste bataljon para dat er decennialang gelegerd was. En die geschiedenis mag nooit vergeten worden. Het eerste para heeft mee de militaire en politieke situatie van België bepaald maar was ook bijzonder belangrijk in een aantal louter humanitaire operaties. Al die facetten zijn op een uitzonderlijk nauwkeurige manier gedocumenteerd en in het museum onder gebracht. Op 25 augustus 2018 kan je het museum gratis bezoeken tussen 13.30 uur en 17.00 uur.

Een roemrijke geschiedenis

Kapitein Edouard Blondeel startte in 1942 een eenheid Belgische parachutisten op in Engeland. Ze maakten deel uit van de Britse SAS, een Special Forces-eenheid. Het detachement zou onder meer een erg belangrijke rol spelen in het Ardennenoffensief tegen de Duitse troepen. In 1951 volgt de eerste opdracht in Afrika. Dat continent zou ook in de decennia daarna een belangrijk aandachtspunt blijven voor het eerste para. De meest heroïsche interventies waren Operatie Red Dragon en Operatie Black Dragon in 1964 in Stanleystad en Paulis. In 1992 neemt het bataljon deel aan operatie Restore Hope in Mogadishu. Daarna verschuift het actieterrein meer naar de conflictgebieden in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Er volgen onder meer tussenkomsten in Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Albanië, Afghanistan en Libanon.

Open voor burgers

Al die, vaak ook historisch belangrijke interventies, zijn stevig gedocumenteerd. Dat materiaal is jarenlang zorgvuldig geklasseerd in het Pegasusmuseum van de citadel. Het museum was aanvankelijk enkel toegankelijk voor militairen maar onder impuls van kolonel Roger Aerts gingen de deuren ook voor burgers open. Er kwamen verschillende schenkingen van oud-militairen en zelfs van het Legermuseum zelf.

Mock-up C 130

Het museum heeft vier zalen en die zijn thematisch en chronologisch ingericht. De SAS-periode, de Afrikaanse periode, de humanitaire acties en de opdrachten onder UNO-vlag zijn de vier ontwikkelingslijnen. Stichter van de para’s kolonel Edouard Blondeel heeft zijn eigen hoekje.

Een van de meest opmerkelijke zaken in het museum is de mock-up van een C-130 vliegtuig. Bezoekers kunnen daarin ervaren hoe het er bij een paradropping echt aan toe gaat. De mock-up wordt de volgende jaren echt geschiedenis want de C-130 wordt vervangen door de Airbus A400M.

 

Geef een reactie