Vuurwerk afgelast, lasershow aan de basiliek als alternatief

Door het extreem droge en warme weer van de laatste dagen en de hittegolf die deze week nog voorspeld wordt ziet burgemeester Manu Claes (CD&V) zich verplicht om het geplande kermisvuurwerk van volgende vrijdag af te gelasten. Claes had maandag nog een overleg met de brandweercommandant en nam nadien de beslissing om het vuurwerk te cancellen.

Lasershow aan de basiliek

De foorkramers namen meteen het initiatief om met een alternatief te komen. Vuurwerkmaker Joeri Vangelabbeek heeft ondertussen ook ervaring opgebouwd met professionele lasershows. De man kwam persoonlijk ter plaatse om de situatie te evalueren. “Ik begrijp de beslissing maar het is zeker geen algemene maatregel”, zegt de vuurwerkmaker. “In een aantal steden besprenkelt men op voorhand de omgeving om het risico op brandjes te verkleinen.”

Joeri Vangelabbeek gaat volgende vrijdag om 22.30 uur een aangepaste lasershow brengen op de toegangsweg naar de basiliek en op een gedeelte van de Basilieklaan tussen het Isabellaplein en de fontein op het ronde punt. Dat vraagt wel om een aantal technische ingrepen. De lichten op de site moeten gedoofd of afgedekt worden en de kiosk waar op donderdagavond de Lolandsbar nog plaats vindt moet vrijdag afgebroken worden.

Joeri Vangellabeek gaat tegen vrijdag een scenario ontwikkelen waarbij de geschiedenis van de basiliek de rode draad vormt. De projectie zal deels op de basiliek zelf gebeuren maar de laserbeelden worden ook boven de hoofden van de toeschouwers getoond. De laserprojectie wordt ondersteund door muziek.

Uitbaatster van ‘t Halleke is slachtoffer van de afgelasting

De foorkramers hadden liever gehad dat het vuurwerk kon plaats vinden maar ze zijn tevreden dat er een stevig alternatief komt. Ook de horecamensen in het centrum zijn blij met deze oplossing. Enkel Anneliese Maes van ’t Halleke lijkt het slachtoffer te worden van deze ingreep. Zij organiseert op vrijdag ieder jaar een cava-party waar nogal wat mensen blijven plakken na het vuurwerk. Nu dat vuurwerk niet aan t’ Halleke plaats vindt en het alternatief naar het centrum verkast,  dreigt het cava-feestje minder succes te hebben.

Geef een reactie