Airbus A400M vervangt Hercules C-130

Het vertrouwde geluid van de traagmalende motoren van de Hercules C-130 vliegtuigen boven Schaffen behoort binnenkort tot het verleden. In 2001 tekende België, samen met zes andere landen, een contract met Airbus voor het ontwerp en de aankoop van nieuwe militaire luchttransporttoestellen. Ons land bestelde, samen met Luxemburg, zeven A400M-toestellen om de C-130’s te vervangen die sinds begin jaren ’70 in dienst zijn.

Assemblage gestart-levering binnen maximaal 24 maanden

Defensie maakte bekend dat de productie van onze vliegtuigen gestart is. Gemiddeld verlopen er 24 maanden tussen de productie van de eerste onderdelen en de levering van het vliegtuig aan de klant. De Belgische en Luxemburgse A400M’s zullen tussen 2020 en 2023 geleverd worden. De onderdelen voor de toestellen worden in verschillende Europese landen gemaakt. België produceert de aanvalsboorden en de landingsgesteldeuren. Het toestel wordt geassembleerd in Sevilla. In de uiteindelijke configuratie zal de A400M een belangrijke rol spelen in de Europese militaire luchttransportcapaciteit. De 15de Wing Luchttransport zal ze samen met een Luxemburgs toestel vanuit Melsbroek inzetten.

Geef een reactie