Nieuwe bevelhebber in trainingscentrum para’s

Het trainingscentrum voor parachutisten in Schaffen heeft een nieuwe bevelhebber. Op donderdag 27 juni werd majoor Erwin Van der Heyden in plaats gesteld door kolonel-stafbrevethouder en bevelhebber van de light-brigade Vincent Descheemaeker. De plechtigheid stond onder supervisie van adjunct chef Operaties en Training bij Defensie generaal Johan Peeters, die persoonlijk aanwezig was en de troepen schouwde.

Bevelhebber is vertrouwd gezicht in Schaffen

Met majoor Van der Heyden krijgt Schaffen een bevelhebber die de basis en de opdracht ervan door en door kent. De majoor werkte tussen 1996 en 2006 in Schaffen als commandant van het peloton valschermen, als commandant van het peloton luchtbevoorrading en als commandant van de compagnie parachutage.

In 2009 keert de majoor terug naar Schaffen en wordt er 2de commandant. Tussen 2012 en 2014 werkt hij in het hoofdkwartier van de Light Brigade in Marche-en Famenne en van 2014 tot 2017 krijgt hij een opdracht bij de generale staf in Evere. In 2017 komt hij opnieuw naar Schaffen om uiteindelijk bevelhebber te worden.

Belangrijke rol voor Schaffen

De aanstelling van Erwin van Der Heyden is een zeer bewuste keuze. De rol van het trainingscentrum zal de volgende jaren alleen maar toenemen. De hervorming van Light Brigade naar het Special Operations Regiment (SOR), de uitbreiding van het aantal specialisaties in het kader van parachutage en materiaaldroppings, de toenemende aandacht voor oefeningen met helikopters, de vervanging van de C-130 door de nagelnieuwe A400M van Airbus en de aanwezigheid van een peloton Pathfinders zet druk op de structuur in Schaffen. Van Der Heyden kent alle knepen van het vak en is dus de ideale man om die extra druk op te vangen.

Opstapje naar hoger echelon voor majoor Onckelinx

De vorige bevelhebber, majoor-stafbrevethouder Pieter Onckelinx, vertrekt naar de generale staf in Evere waar hij als ingenieur een functie krijgt bij het departement Material Resources. Voor Onckelinx is dat allicht het opstapje naar een hoger echelon. De majoor volgde eerder de opleiding hogere officier in de Koninklijke Militaire School en de Lehrgang Generalstabdienst/Admiralstabdienst bij de Bundeswehr in Hamburg. In zijn afscheidsspeech bedankte Onkelinx opvallend de stad Diest maar ook Keep The Spririt Alive (KTSA) voor de constructieve samenwerking. Hij vernoemde ook nadrukkelijk De Bremberg, de school voor bijzonder onderwijs waar de para’s van Schaffen het peterschap over hebben.

Vrouwelijke ex-para’s aanwezig

Tijdens de plechtigheid waren drie vrouwelijke ex-para’s aanwezig. Zij waren eerder ook al aanwezig bij de jaarlijkse herdenking van kolonel Eddy Blondeel. De dames waren de eerste vrouwen die in 1979 een rode muts konden halen. Dat was op dat moment uitzonderlijk. Uiteindelijk zouden slechts 25 vrouwen de opleiding vol maken.

Veelvoudig wereldkampioenen Hayabusa gaven twee sprongdemonstraties. Kolonel Descheemaeker decoreerde een paar militairen die dertig jaar dienst hebben.

Bekijk ook onze uitgebreide fotoreportage  Wil je graag een van deze foto’s in hoge resolutie? Schrijf in voor onze nieuwsbrief en vermeld het nummer van de foto in je mail.

2 comments

Geef een reactie