N-VA wil dat ocmw stopt met opvang asielzoekers

De N-VA heeft in de OCMW-raad van Scherpenheuvel-Zichem een controversieel voorstel gedaan om de individuele opvang van asielzoekers op termijn volledig af te bouwen. “Het opvangen van asielzoekers is geen kerntaak van het OCMW. Zeker nu de asielinstroom sterk daalt, is het tijd dat we de financiële middelen en het personeel van het OCMW maximaal gebruiken voor lokale sociale noden, zoals ouderenzorg en de bestrijding van armoede”, zegt OCMW-raadslid en afdelingsvoorzitter van N-VA Xavier Lesenne.

Het Peeterskasteel, de collectieve asielopvang die tijdelijk werd ingericht in het oude rustoord, sluit in september haar deuren. “Maar wat veel mensen niet weten, is dat het OCMW ook individuele opvang organiseert voor asielzoekers, het zogenaamde Lokale Opvang Initiatief (LOI). Dat gebeurt in Hoeve 13 in Testelt”, aldus Xavier Lesenne. Het OCMW krijgt daarvoor weliswaar middelen van Fedasil, de overkoepelende asielorganisatie. Fedasil vraagt nu een groot deel van die middelen terug. In functie daarvan stelde Xavier Lesenne in de raad voor om nog een stap verder te gaan en de opvang gewoon helemaal af te bouwen.

“Asielopvang is geen kerntaak van het OCMW”, zegt Xavier Lesenne. “Het gebouw kan veel beter gebruikt worden voor andere, lokale doeleinden. We zitten met ellenlange wachtlijsten voor sociale woningen. De jeugd vraagt om extra locaties, voor bijvoorbeeld een jeugdcentrum of een buurthuis. N-VA vraagt dat het gebouw terug gebruikt wordt in functie van de gemeenschap van Scherpenheuvel-Zichem.”


Discussieer mee. Vindt u ook dat het OCMW moet stoppen met individuele asielopvang. Post uw mening als opmerking op de site!

Geef een reactie