Bowl Food, eten uit een kommetje wordt trendy

Eten uit een kommetje. Chloë en Magali Szpyt noemden het Bowl Food. Ze bouwden er een Siciliaans concept omheen en wonnen daarmee Mijn Pop-Uprestaurant, editie 2016. Dat begon wat vreemd. In de eerste afleveringen kregen ze Sergio Herman snoeihard over hen heen. Vosjes, noemde hij hen maar zijn scherpe opmerkingen deden de Szpyts de moed in de vege schoenen zakken. Er waren zelfs een paar traantjes. Toen ze uiteindelijk aan het echte werk mochten beginnen werden ze naar Kortrijk gestuurd, ver van hun Limburgse heimat. Al die kommer deed hun ware ik naar boven komen. Chloë barst van talent en dat borrelde ongetemd naar buiten. Magali verpopte van een onzeker twijfelend meisje naar een zelfbewuste en charmante gastvrouw. De zussen veroverden de smaakpapillen van topchef Herman en ondernemer Gert Verhulst. En ook Vlaanderen ging overstag. De zussen kregen een vette cheque van 50.000 euro in de handen gestopt en gingen eerst even uitblazen, samen met hun team. Op vakantie al, maakten ze plannen. Ze deden ook een pak nieuwe impressies op.

Het idee om een eigen restaurant te starten kreeg vastere vorm maar toch nemen ze daar hun tijd voor. Vooral de locatie is een moeilijke beslissing. Ondertussen vervelen de zussen zich allesbehalve. Ze hadden een paar maanden een volgeboekte pop-up in de Japanse tuin in Hasselt en ze worden vaak gevraagd voor events en hippe feestjes. Daar gaan ze overigens erg zorgvuldig mee om. “We selecteren samen wat we doen en niet doen”, zeggen Chloë en Magali.

Kookboek

Bowl Food is ondertussen ook een stevig kookboek geworden. Geen traditionele opsomming van recepten die je thuis nauwkeurig moet nabootsen. Het is eerder een inspiratieboek waarin Magali en Chloë hun filosofie meegeven en inspiratie laten opborrelen waarmee de lezer zijn eigen bowls kan vullen. Het cruciale hoofdstuk heet Smaakmakers. Daar lees je bladzijden lang hoe je de basisbereidingen voor de bowls moet ineendraaien.

Zeg overigens nooit meer een kommetje tegen zo’n bowl. Er zijn verschillende maten voor verschillende momenten. Het boek is opgedeeld in soup bowls, small bowls, big bowls, pasta bowls en sweet bowls. Wie helemaal uit de kom wil gaan kan zich in een bowl party storten en ook daar hebben de Szpyts een draaiboek voor neergeschreven.

Bowlfood gaat ook internationaal en dat past uiteraard bij het profiel van de kokende zusters. Zelf hebben ze een Italiaanse moeder en een Pools-Oekraïense vader. Een multiculturele mix dus. In het boek doorbreken de zussen het Siciliaans geïnspireerde menu van Strombowli. Ze hebben ook Poolse, Japanse, Mexicaanse en Hawaiaanse bowls en ook toepassingen uit het Midden-Oosten komen aan bod.

Bestel het boek hier op de site van de uitgever

bowls_5_28069ok

Geef een reactie