Erkenning voor biopionier Mark Van Hove voor teelt van kurkuma en gember

Vlam, dat is het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, reikt ieder jaar de BioVLAM uit. Die BioVLAM wil de inspanningen van een reeks gepassioneerde en innovatieve bio-ondernemers ondersteunen bij de ontwikkeling van de biosector in Vlaanderen.
In de lente selecteerde de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de sectororganisaties en VLAM, vijf genomineerden uit de ingestuurde dossiers. Daar was ook een bedrijf uit Bekkevoort bij. Bioboer Mark Van Hove kweekt biogember en biokurkuma op zijn bedrijf. Mark Van Hove is de papa van Marijke Van Hove, de echtgenote van oprichter en CEO van Foodmaker. De productie van gember en kurkuma gaat integraal naar de verwerking bij het trendy cateringbedrijf.
Mark Van Hove zou uiteindelijk niet de laureaat worden van de BioVLAM. Die onderscheiding ging naar bioveeteler Johan Christiaens uit Kortrijk. Hij beheert een stapel van ongeveer 90 Hereford-runderen op een duurzame manier. De drie andere genomineerden waren:
• Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw (Oostakker): bio-oesterzwammenteelt met daglicht
• Hof ’t Klokhuis (Zwevegem): biofruitsap in blik verpakt
• Omage (Mariakerke): plantaardige, kaasachtige bioproducten
De teelt van biologische kurkuma en gember is niet meteen evident in onze regio. Beide kruiden worden weliswaar frequent gebruikt in onze keuken maar we importeren ze toch vooral vanuit Peru, Vietnam, China en Indonesië. Daar zit meteen ook een stevig klimaatvoordeel in. Als we die producten hier kunnen telen, wordt de ecologische voetafdruk ervan sterk verminderd. De kruiden zijn dan ook verser waardoor de smaak beter bewaard blijft.
Mark Van Hove teelt beide kruiden in onverwarmde tunnels. Het zijn allebei planten die zich vermeerderen via de wortels. Ze hebben beiden ook dezelfde bodem, dezelfde voeding, dezelfde luchtvochtigheid en vergelijkbare hoeveelheden water nodig. Voorlopig kan hij één oogst per jaar garanderen maar boer Mark blijft experimenteren om zijn teelt te optimaliseren en eventueel een tweede oogst op een jaar te kunnen waar maken.