Hengelseizoen geopend met jeugdhengelinitiatie in Zoutleeuw

Op zondag 25 juni vond in Zoutleeuw de feestelijke opening plaats van het hengelseizoen. Er was onder meer een jeugdhengelinitiatie aan de Kleine Gete. De jeugdhengelinitiatie werd georganiseerd in samenwerking met de Provinciale Visserijcommissie Vlaams-Brabant, het Visserijfonds, het Agentschap voor Natuur en Bos Vlaams-Brabant en de stad Zoutleeuw.

​Vlaams-Brabant heeft ongeveer 2.000 kilometer stromend, openbaar water. Voldoende mogelijkheden dus voor hengelaars om hun hobby uit te oefenen. Het behouden van goede waterkwaliteit is daarbij van groot belang voor het behoud van visbestanden en het in stand houden van een gezond ecosysteem.

Die kwaliteit is niet altijd evident. Verontreiniging en de gevolgen van de klimaatverandering bedreigen de gezondheid van het water. Volgens gedeputeerde voor waterlopen en voorzitter van de Provinciale Visserijcommissie Vlaams-Brabant Bart Nevens is een goede samenwerking tussen overheden, gemeenschappen en bedrijven belangrijk om duurzaam en integraal waterbeheer te bevorderen. Water speelt een belangrijke rol bij het creëren van groene en aantrekkelijke steden en gemeenten. Denk maar aan waterpartijen, groene oevers en wetlands in onze omgeving. Dit bevordert niet alleen de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving voor mens en dier. Waterrecreatie, zoals de hengelsport, speelt hierbij een belangrijke rol door het bevorderen van een gezonde levensstijl.

​Hengelen is een populaire hobby

In 2022 werden ongeveer 7.000 visvergunningen verkocht in Vlaams-Brabant.
​Wat de hengelsport zo populair maakt, is dat het gratis is tot 17 jaar. Jongeren onder de 17 jaar mogen zonder visvergunning, maar onder bepaalde voorwaarden, vissen met één hengel.

TIP | Op 10 september vanaf 11 uur vindt de Beker van de Meulstése Beek plaats in…jawel…Molenstede.
De fotos’ van dat event in 2022 kan je hier bekijken: https://holahageland.net/beker-van-de-meulsteese-beek/

Geef een reactie