Kermis in Diest opnieuw enkel in centrum, klassieke concept blijft behouden

De zomerkermis in Diest zal dit jaar opnieuw terug plooien naar de Grote Markt en de Kaai. Het avontuur om de grote attracties aan Den Amer op te stellen krijgt dus geen vervolg. Vorig jaar faciliteerde het stadsbestuur de vraag van een aantal kermisuitbaters om aan het CC een tweede kermislocatie mogelijk te maken omdat er voor sommige attracties geen plaats meer is in het centrum. Dat heeft deels te maken met de open Demer maar vorig jaar had het ook te maken met de toelating om grotere terrassen uit te bouwen voor de horecazaken.

Die locatie aan CC Den Amer werd echter een stevige mislukking. Er kwamen nauwelijks bezoekers, een paar attracties werden gevandaliseerd en kregen inbrekers op bezoek. Al na een paar dagen trokken de daar opgestelde kermisuitbaters de stekker uit het industriële stopcontact en ze vertrokken weer.

Geen grote terassen

Die grotere terrassen komen er dit jaar niet. Het is de horeca zelf die de beslissing nam, vaak omdat ze geen geschikt personeel vinden om de terrassen te bedienen. Allicht opent dat perspectieven voor een aantal extra kermisattracties maar zeker is dat niet want volgens bevoegd schepen Maurits Van De Reyde is de planning van de kermis nog niet gefinaliseerd. Dat zou binnenkort gebeuren in het veiligheidsoverleg. De kermis in Diest start op 7 juli, dat is al binnen minder dan drie weken. Het wordt dus een bijzonder krappe timing om het kermisplan helemaal rond te krijgen.

Onaantrekkelijk en problematisch

Overigens lijken de plannen om de kermis een ander imago te geven helemaal van de baan. Nochtans heeft die kermis een imagoprobleem. Uit een interpellatie van raadslid Carina Jankowski (Vooruit) blijkt dat het schepencollege van Diest de kermis zelf ook onaantrekkelijk en zelfs problematisch zou betitelen. Dat fenomeen is overigens niet nieuw. In 2019 was die vaststelling er ook al en toen werd een ambitieus plan gelekt om een nieuwe kermisbeleving te organiseren en de kermis te verkassen naar de citadel. Dat plan kon om een aantal reglementaire- en veiligheidsredenen niet doorgaan en het initiatief werd snel weer opgeborgen. Tijdens de pandemie kwam die alternatieve locatie er wel, maar dan veeleer uit gezondheidsoverwegingen. De ganse opstelling ging toen naar de parking van het CC Den Amer maar kwam nadien opnieuw gewoon weer naar het centrum van de stad.

Open of gesloten concept

Toch lijkt er iets aan het concept te veranderen. Schepen Vande Reyde had het tijdens de gemeenteraadsvergadering over een open en een gesloten concept. Blijkbaar gaat het dan over de oriëntatie van de attracties. Die zou naar de handelszaken gericht worden waardoor er meer eenheid komt met die handelszaken. Schepen Vande Reyde stelde voor dat hij dat beter kon illustreren als de attracties zijn opgesteld en hij nodigde de vragensteller, Carina Jankowski uit voor een plaatsbezoek. Burgemeester Christophe De Graef trapte die bal op een humoristische manier binnen. Hij wil dat historische moment graag vanuit het stadhuis komen bekijken.

Nochtans is zo’n openingsmoment geen slecht idee. In Scherpenheuvel start de kermis al jaren met een receptie en een rondgang langs de attracties. Het succes van die kermis is deels het resultaat van de goede verstandhouding tussen het bestuur en de zogenaamde forains.

One comment

Geef een reactie