Bewoners bouwen parkeerplaats om tot ontmoetingsplaats en zetten in op deelmobiliteit

De inwoners van de Achttienaprillaan in Wilsele beslisten om in de zomer van 2022 een parkeerplaats in hun straat tijdelijk in te ruilen voor een ontmoetingsplek. Ze installeerden een straatmeubel in de plaats dat buurtbewoners uitnodigt om even uit te blazen en een praatje te slaan. Het ontwerp werkten de buren zelf uit, onder begeleiding van Infopunt Publieke Ruimte. Het meubel uit gerecupereerd hout bestaat uit een zitbank met een uitklapbaar tafeltje, een knikkerbaan en een plantenbak. De buren legden ook het bestaande plantenvak ernaast opnieuw aan en voegden enkele boomstammen als spelelement toe.

Tegelijkertijd beslisten ze om meer gebruik te maken van auto- en bakfietsdelen om zo de parkeerdruk te verminderen. De ervaringen waren erg positief en daarom hebben de bewoners ban de straat en de stad nu beslist om de parkeerplaats definitief in te ruilen voor een ontmoetingsplek.

Het project is mogelijk gemaakt door autodelen.net en Infopunt Publieke Ruimte in samenwerking met de stad Leuven. Die initiatieven willen straten en buurten sensibiliseren rond deelmobiliteit en kansen creëren voor meer groen en ontmoeting in woonstraten waar het merendeel van de ruimte naar parkeerplaatsen voor privéwagens gaat.
Naomé Carmeliet van Infopunt Publieke Ruimte legt uit dat ze bij zulke projecten focussen op vier thema’s: mobiliteit, groen, ontmoeting en spelen. Zelfs een kleine ingreep doet volgens haar vaak al heel veel voor het straatbeeld en de sociale cohesie.

Proeven van auto- en bakfietsdelen

Parallel aan het co-creatietraject maakten de inwoners kennis met deelmobiliteit. De bedoeling was dat meer buren een auto of bakfiets zouden delen zodat de parkeerdruk in de straat vermindert. Een bewoonster heeft haar wagen verkocht en maakt ondertussen gebruik van een deelwagen. Een andere bewoonster overweegt op korte termijn haar wagen in te zetten als deelwagen zodat de buren deze kunnen gebruiken. Meerdere bewoners hebben interesse om aan te sluiten bij een bestaande groep van Cozywheels in de buurt of bij een aanbieder als Cambio of Partago.

Volgens Suzanne Ryvers van Autodelen.net staat een privéauto gemiddeld 23 uur per dag stil. Uit hun gegevens blijkt dat één deelwagen minstens zeven privéwagens vervangt, dus de ruimte die vrijkomt is behoorlijk groot.

Geef een reactie