Technologie en gamification moeten leerlingen overtuigen naar school te fietsen of te stappen

Het stadsbestuur van Diest wil een aantal high-five routes laten uit tekenen voor de leerlingen van de lagere scholen in de stad. Dat zijn slim uitgekiende en veilige trajecten om de school te bereiken met de fiets, de step of te voet. Langs de routes worden een reeks high-five palen geplaatst. Leerlingen die te voet naar de school stappen en een paal passeren kunnen munten verzamelen. Dat gaat via een NFC-bandje. NFC staat voor Near Field Communication. Het bandje wisselt kort gegevens uit met een module op de paal en daardoor weet het systeem wie er gepasseerd is. Je kan NFC vergelijken met bluetooth maar het bereik ervan is minder groot.

Voor fietsers gaat dat anders. Die krijgen een zogenaamde RFID-tag aan hun fiets. In de fietsparking of op een andere plaats waar alle fietsen passeren komt een RFID-lezer.
RFID staat voor Radio Frequency Identification. Via radiogolven leest een elektromagnetische lezer de gegevens op de chip af. Wanneer de leerlingen de fietsenstalling binnenrijden wordt de tag automatisch herkend en worden er real-time fietsmuntjes verstuurd naar hun persoonlijke pagina.

Moderne technologie dus maar daar eindigt het niet mee. Het systeem maakt ook gebruik van zogenaamde gamification technieken. Dat zijn psychologische stimulansen die uit de gamingwereld komen. De leerlingen kunnen namelijk hun eigen profiel en avatar aanmaken op het platform van high-five. Ze volgen daar hoeveel muntjes ze verdiend hebben en dat wordt dan weer gekoppeld aan beloningen. Het kan gaan over virtuele beloningen zoals medailles maar de scholen kunnen ook creatief zijn en er effectieve beloningen aan koppelen. Er is een voorbeeld bekend van een school die extra speeltijd toekent aan de klassen die het meeste munten bijeen harkt.

Er wordt ook een community rond het ganse systeem gecreëerd waar ouders, kinderen en de schoolteams informatie kunnen uitwisselen maar waar ze bijvoorbeeld ook campagnes kunnen opzetten.

Het stadsbestuur gaat in februari samenzitten met de scholen om de zaak concreet op de rails te zetten. Ook de oudercomité’s worden betrokken. De gemeenteraad keurde een budget van 60.000 euro goed om de routes binnen een periode van drie jaar uit te bouwen.

One comment

Geef een reactie