Naast kinderopvang ook veel klassen in verschillende scholen dicht

Burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes moest donderdag de buitenschoolse kinderopvang Baloe in Scherpenheuvel sluiten omdat er te veel coronabesmettingen waren. Alle ouders van kinderen die nog in de opvang aanwezig waren werden gecontacteerd om hun kind op te halen. De 149 kinderen van 93 gezinnen die er deze week geweest zijn zitten ondertussen zeven dagen in quarantaine. De kinderen worden voorlopig niet getest. Dat gebeurt enkel als ze symptomen zouden vertonen.

Maar niet alleen in Baloe moest recent ingegrepen worden. Ook in heel wat scholen was een ingreep nodig.

  • In kleuter- en lagere school De Vlindertuin in Averbode werden enkele besmettingen bij kinderen geconstateerd maar ook een personeelslid testte er positief. Er is een klas gesloten.  
  • In ’t Stokpaardje in Zichem zijn besmettingen gemeld bij zowel een kind als bij een aantal personeelsleden. Dat leidde tot de sluiting van twee klassen waarvan er één donderdag terug geopend werd.
  • In kleuter- en basisschool OLV Scherpenheuvel was de situatie ernstiger. Er werden heel wat besmettingen gemeld, zowel bij kinderen als personeel. Vijf klassen werden gesloten. Ondertussen is één klas terug open.
  • In de Sint-Jozefschool Messelbroek zijn enkele besmettingen gemeld bij kinderen maar er zijn geen klassen gesloten.

Tijdens de eerste drie golven van covid-19 was er een piek van 75 besmettingen per week in Scherpenheuvel-Zichem. In de vierde golf is de piek voorlopig 296 besmettingen. Die cijfers moeten wel in de juiste context bekeken worden. Er wordt momenteel veel meer getest en dat leidt uiteraard tot meer positieve resultaten.

Burgemeester Claes anticipeerde wel op de dramatische evolutie van de cijfers in gans Vlaanderen. Tijdens de maanden november en december stonden in de stad een twintigtal activiteiten gepland waar veel publiek bij aanwezig zou zijn. Geen enkele van die activiteiten werd verboden maar Claes riep de organisatoren wel op om ze zelf te cancellen of uit te stellen. Ongeveer de helft van de organisatoren deed dat ook. De anderen pasten hun formule aan en verhoogden de coronaveiligheidsmaatregelen.

Geef een reactie