Vlaanderen ondersteunt restauratie dakstructuur In den Palmboom

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent een financiële ondersteuning toe voor de restauratie van de Brouwerswoning In de Palmboom in Diest. Dat gebouw staat in de Koning Albertstraat 74-76.

Het gaat over de zogenaamde standaardpremie die bedoeld is voor (periodieke) onderhoudswerken, beheerswerken en kleine totaalprojecten. Het is een snelle procedure met een beperkte administratieve last. In dit specifieke geval bedraagt de ondersteuning 63.029,29 euro.

Het premiebedrag wordt berekend op basis van de kostenraming of offerte. De administratie controleert welke werken daarvan in aanmerking komen voor een erfgoedpremie. Het gebruikelijke premiepercentage is 40%. 

Volgens minister Diependaele is zo’n standaardpremie de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden.

De dakstructuur van het monument moet worden hersteld. De bedekking van het dak wordt vernieuwd. Tegelijk wordt het dak ook geïsoleerd volgens het sarking-principe (isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie).

In 1943 werd het zuidwestelijk deel van de woning beschermd omwille van de historische en artistieke waarden. De bescherming van het oostelijk deel volgde later in 1973. De naam van het gebouw is afgeleid van de liefdadigheidsinstelling Het Palmboomgasthuis die op deze locatie gevestigd was. Dat bood onderdak aan zes arme mannen en vrouwen. In de zestiende eeuw vestigde zich er een brouwerij, die achteraan uitgaf op de Demer. De huidige brouwerswoning dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw. De gevel is classicistisch vormgegeven met in het midden een grote steekbooginrijpoort en bekroond met een groot fronton, versierd met vrij zware Louis XV-motieven.

Geef een reactie