Glabbeek legt natuurbegraafplaats aan in nieuw bos van 1 hectare

In Glabbeek zal de gemeenteraad zich binnenkort kunnen uitspreken over de aanleg van een natuurbegraafplaats. Tegelijkertijd worden de traditionele begraafplaatsen niet verder vergroend.

Natuurbegraafplaatsen zijn zones in een natuurlijke omgeving waar het asse van een overledene kan uitgestrooid worden of waar biologisch afbreekbare urnes kunnen begraven worden. Recent kwam er ook eentje waar effectief lichamen kunnen begraven worden.

Relatief zeldzaam

Natuurbegraafplaatsen zijn nog relatief zeldzaam in Vlaanderen. Eerder werd in het Rondenbos in Beersel zulke laatste rustplaats ingericht. In de provincie Antwerpen zijn er twee natuurbegraafplaatsen in Zoersel. In Limburg is er een in Rekem.

In Drongen bij Gent werd vorige week een natuurbegraafplaats ingericht waar niet alleen asse wordt uitgestrooid en urnen worden begraven, maar waar ook lichamen een laatste rustplaats kunnen krijgen. (zie kopfoto)
Gedenktekens zijn er niet, maar nabestaanden kunnen wel een vogelhuisje met de naam van de overledene aan een boom hangen. Urnen en kisten moeten uit natuurlijke materialen bestaan en biologisch afbreekbaar zijn. Een concessie loopt 25 jaar, de duur die een lichaam nodig heeft om op te gaan in de natuur. Een plek vooraf reserveren is niet mogelijk. Op de begraafplaats is plaats voor ongeveer 600 graven.

Aanplanting van een nieuw bos

Volgens burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans is er een groeiende maatschappelijke vraag naar een laatste rustplaats in de natuur. Om dat effectief mogelijk te maken was een wijziging van het decreet op de begraafplaatsen nodig. In Glabbeek zal de inrichting ervan gebeuren in samenwerking met het Vlaams Agentschap Natuur en Bos (ANB).
De nieuwe natuurbegraafplaats zal bereikbaar zijn via de Kaalveldstraat in Glabbeek. Schepen van begraafplaatsen Hans Hendrickx (Dorpspartij) bereidt het dossier momenteel voor om ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

Om de natuurbegraafplaats te kunnen realiseren wordt, na overleg met ANB, een nieuw bos van ongeveer 1 hectare geplant. De nabestaanden kunnen daar in alle rust en in een natuurlijk kader hun overleden familie en vrienden gedenken.

Samen met deze beslissing neemt het gemeentebestuur van Glabbeek nog een ander opmerkelijk standpunt in. De bestaande klassieke begraafplaatsen worden uiteraard behouden maar die worden niet vergroend. Het onderhoud daarvan is veel te intensief. Burgemeester Peter Reekmans wil wel dat die kerkhoven proper en onkruidvrij zijn maar dat is volgens hem onmogelijk op een groen kerkhof. De kiezel en de dolomiet blijven dan ook behouden op de traditionele bergraafplaatsen.

Geef een reactie