Het Hageland herdenkt gesneuvelde helden uit WO II

In Kersbeek werd vorige vrijdag een herdenking georganiseerd voor de bemanning van de Wellington III BJ831 van het 150 Squadron die op 25 augustus 1942 crashte in de Potaardestraat. De bemanning van het toestel was op de terugweg na een opdracht in de buurt van het Duitse Frankfurt toen ze neergeschoten werden door een Duitse nachtjager. Drie bemanningsleden kwamen om het leven:  Sergeant Neville Charles Holdaway (airgunner), Sergeant Keith Lash Matthews (airgunner, Royal Air Force, Engeland, Volunteer Reserve Great-Brittian 20 jaar), Flight Sergeant -Pilot – Harry Thompson (Royal New Zeeland Air Force, 28 jaar). Twee andere bemanningsleden konden zich redden met hun parachute en vluchtten weg. Ze werden later toch opgepakt en stierven in krijgsgevangenschap: Sergeant Lesley S. Magenis,(navigator, overleden op 3 maart 1945, begraven in Berlijn) en Sergeant Basil Henry Glasse, (bommenrichter, overleden op 9 maart 1945, begraafplaats onbekend).

Veel vaandeldragers en vertegenwoordigers van verenigingen

De herdenking bracht heel wat vertegenwoordigers van de bij de feiten betrokken verenigingen naar het monument dat voor de drie gesneuvelden werd opgericht. Volgens organisator Marijke Stiers van de Vaderlandslievende Vereniging afdeling Groot-Kortenaken waren er 34 vaandeldragers aanwezig. De minister van defensie en het militair commando Vlaams-Brabant werden vertegenwoordigd door kolonel vlieger stafbrevethouder Danny Vandenberk. De Nationale Vereniging van de Vliegveld Verdedigingseenheden van de Belgische Luchtmacht vaardigde Paul Perdieus af. Verder waren ook adjudant-majoor korpsadjudant Geert Oosterbosch van de 10 Wing in Kleine Brogel en korpschef van politiezone Hageland Luc Liboton persoonlijk aanwezig.  De Nieuw-Zeelandse ambassadeur Diana Reaich en Gouverneur van Vlaams Brabant Jan Spooren waren verontschuldigd maar zij lieten bloemen neerleggen. 

Infofolders voor inwoners Kersbeek

Er was niet alleen vanuit de betrokken organisaties belangstelling en reactie. De organisatoren hadden in Kersbeek 250 folders verdeeld en dat inspireerde een aantal inwoners om de Belgische driekleur uit te hangen naar aanleiding van de herdenking. Een inwoner had zelfs de vlaggen van de landen waaruit de gesneuvelde soldaten afkomstig zijn, uitgehangen. Volgens organisator Marijke Stiers is het de bedoeling om de inwoners meer informatie te geven over de feiten die zich hebben afgespeeld in Kersbeek. Op die manier wordt de geschiedenis en de herinnering aan de inzet en opoffering van de gesneuvelde soldaten levend gehouden.

Herdenking Hilaire Gemoets en bemanning Lancaster III

Op vrijdag 3 september is er een dubbele herdenking, enerzijds voor de gesneuvelde bemanningsleden van de Lancaster III JA976 S for Sugar die in Webbekom crashte en anderzijds voor Hilaire Gemoets, korpscommandant van de Partizanen en lid van de sabotagegroep “Groep “. Hij werd gefusilleerd in Webbekom.

Om 14.30 uur is er een bloemenhulde aan het graf van Hilaire Gemoets. Om 15.00 uur is er een bloemenhulde aan het monument voor de gesneuvelde bemanning, gevolgd door een optocht naar hun graven op de begraafplaats in Webbekom.

Je kan hier een reeks foto’s bekijken van de herdenking in Kersbeek. We kregen expliciet toestemming van de Vaderlandslievende Vereniging afdeling Groot-Kortenaken N.S.B.Tienen om die te publiceren.

Auteur

Danielle ROUBROEKS

Auteur

Raymond Pirlet

Geef een reactie