Sint-Rochusverlichting ook dit jaar zonder publiek en met mondmaskerplicht

Op 15 augustus is Aarschot al eeuwenlang de lichtstad van Vlaanderen. De inwoners versieren hun huis en hun omgeving met duizenden kaarsjes. Dat lokte in het verleden ook een grote toeloop van dagjesmensen. Vorig jaar werd die volkstoeloop om gezondheidsredenen afgeremd en ook dit jaar wil het bestuur het nog even zonder bezoekers doen. Wie toch in het centrum rondloopt moet een mondmasker dragen.

Het stadsbestuur roept de inwoners op om de Sint-Rochusverlichting in hun eigen buurt te beleven en niet met z’n allen naar de binnenstad te komen. Ook aan mensen van buiten Aarschot wordt gevraagd om niet naar het centrum af
te zakken. In de binnenstad zal tijdens de Sint-Rochusverlichting tussen zondagavond om 19 uur en maandagmorgen om 1 uur een mondmaskerverplichting.

Er worden geen optredens georganiseerd en er zijn geen extra grote terrassen in de stad. Volgens burgemeester Gwendolyn Rutten verloopt de vaccinatiecampagne bijzonder goed en is de eindmeet in zicht. Voldoende reden om nog even het gezond verstand te gebruiken en voorzichtig te zijn.

Traditie weer bijzonder actueel

Aarschot leed in het verleden onder een zware pestepidemie. De Aarschottenaren brandden daarom kaarsjes voor Sint-Rochus om de pest te verdrijven. Na de epidemie beloofden de inwoners om elk jaar op de vooravond
van het naamfeest van Sint-Rochus kaarsjes te branden als dank. De traditie is nu ongelofelijk actueel door de coronacrisis. Het branden van kaarsjes heeft vandaag dus een grote symbolische waarde.

Schepen van Toerisme Annick Geyskens vraagt de inwoners om de eeuwenoude traditie in ere te houden. De kaarsjes zijn echt authentiek van Aarschot. Schepen Geyskens vraagt dat de inwoners hun woning zouden verlichten of zelfs met de buren af te spreken en de hele straat te verlichten. Dat kan uiteraard ook in de deelgemeenten. Foto’s van al dat werk kunnen verspreid worden via de sociale media.

Geen vuurwerk tijdens Aarschot Kermis

Op zaterdag 21 augustus begint de kermis in Aarschot. In principe hoort daar een groot vuurwerk bij maar ook dat zal dit jaar nog niet doorgaan. Het stadsbestuur kan niet garanderen dat zulke massabijeenkomst met duizenden bezoekers volgens de coronarichtlijnen kan verlopen.


Geef een reactie