Twee koniksveulens geboren in het Webbekoms Broek

Wie een wandeling door het Webbekoms Broek maakt is ze ongetwijfeld al eens tegen gekomen. Er lopen al een tijdje twee kuddes Konikpaarden rond in het natuurgebied. En die kuddes krijgen uitbreiding. Vorige week wandelde fotograaf en cineast Ivo Swinnen door de broeken en hij kon twee veulens van amper een paar dagen oud fotograferen.

De Konik is van oorsprong een in Polen en Wit-Rusland gehouden paard. Kon is Pools voor paard, Konik voor paardje. Het ras werd eigenlijk herontdekt in een poging om de uitgestorven Tarpanpaarden opnieuw te fokken. Koniks lijken erg sterk op Tarpans. Koniks zijn zeer sterke maar erg vriendelijke paarden die weinig voedsel nodig hebben. Ze zijn ook zeer vruchtbaar, wat ondertussen bewezen werd, en het zijn bijzonder harde werkers. Ze worden ook zeer oud.

In Nederland werkt men al sinds 1982 met Koniks. Ze worden er gebruikt om grote natuurgebieden te begrazen. De Nederlanders hadden de kracht, de vruchtbaarheid en de hoge leeftijd van deze paarden echter enigszins verkeerd ingeschat. Onder meer in de Oostvaardseplassen ontstonden zeer grote kuddes waardoor er overbegrazing was. De kuddes werden er ondertussen beperkt tot maximaal 450 dieren. De paarden die te veel waren zijn overgebracht naar Spanje en Wit-Rusland waar plaats genoeg is voor hen.

In het Webbekoms Broek moeten we niet meteen vrezen voor zo’n situatie. In het buitenbekken lopen zes merries en een hengst rond. In het binnenbekken staan twee merries met twee hengstveulens en een ruin. De dieren zijn eigendom van het Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt.


Geef een reactie