Grote nachtvlinder duikt op in Vlaams-Brabant

Het blauw weeskind is een nachtvlinder die tot voor kort enkel in Wallonië voorkwam. De laatste weken zijn er echter massaal meldingen van deze imponerende vlinder in Vlaams-Brabant. Maar ook elders in Vlaanderen is het blauw weeskind gesignaleerd.

Weeskinderen zijn grote nachtvlinders die behoren tot de familie van de spinneruilen. Ze hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat de voorvleugels weinig opvallend grijs of bruin zijn, terwijl de achtervleugels opvallende kleuren vertonen: rood, blauw of geel. De meest algemene soort is het rood weeskind.

Het blauw weeskind is een forse nachtvlinder, met een spanwijdte van ca. 10 cm. De voorvleugels zijn uitgesproken grijs, terwijl over de nagenoeg zwarte achtervleugels een lichtblauwe band loopt. Het is een soort die vooral in bossen leeft, waar de rupsen eten van ratel- en zwarte populier. 

In België had het blauw weeskind enkel populaties in Wallonië. Daar is de soort nog steeds relatief wijdverbreid. In 2019 was er voor het eerst een waarneming in West-Vlaanderen. In die provincie is het blauw weeskind de afgelopen weken op vijf plaatsen gezien. Ook in het binnenland zijn er een resem meldingen, vooral in de provincie Vlaams-Brabant. In totaal dook deze vlinder al op dertien Vlaamse locaties op, en dat op amper een maand tijd.

Hoewel de meeste weeskinderen, in tegenstelling tot veel andere nachtvlinders, vrij slecht op licht afkomen, gebeurden de meeste waarnemingen van blauw weeskind toch op licht. Een andere manier om de soort te zien te krijgen is werken met smeer. Dat is een mengeling van rode wijn en witte suiker in een verhouding 1:1. Die breng je op bomen aan. Vlinders komen na zonsondergang daarvan snoepen.

Geef een reactie