Toegangen rond basiliek Scherpenheuvel, zitbanken in centrum en kraampjes gaan weer open

Op maandag 8 juni mag de horeca, met een aantal beperkingen, weer open. De Belgen kunnen vanaf dan ook toeristische uitstapjes maken en religieuze vieringen met maximaal 100 personen en met respect voor de veilige afstand, zijn toegelaten.

Dat zal voor Scherpenheuvel-Zichem een belangrijk verschil maken. Allicht zal de stad een instroom van religieus geïnspireerd toerisme moeten verwerken. Om dat veilig te laten verlopen worden de toegangen door het park naar de basiliek opnieuw open gesteld. “Of we de sluis aan de hoofdingang ook volledig open stellen moeten we nog bespreken met pastoor van Hilst”, zegt burgemeester Manu Claes. Maar Claes is zelf alvast voorstander om dat wel te doen.

Alle banken in het centrum zijn momenteel nog afgesloten maar ook die zullen vanaf maandag weer vrij gemaakt worden. “De mensen mogen in bubbels van tien mensen samen komen”, zegt Manu Claes. “Het heeft dan ook geen zin dat we het gebruik van die banken nog langer beperken.”

Waar mogelijk biedt de stad de horecazaken de kans om het terras in de breedte uit te breiden, als zij hiervoor een aanvraag indienen. Hierdoor blijft doorgaand verkeer mogelijk, met uitzondering van de gebruikelijke regeling voor zon- en feestdagen waarin het centrum volledig is afgesloten. Daardoor krijgen horeca-zaken de mogelijkheid om te voldoen aan de strenge voorwaarden die worden gesteld door de hogere overheid en tegelijkertijd de bestaande capaciteit van hun terrassen te behouden.

Het stadsbestuur plaatst verder ook een sanitaire wagen op het Albertusplein.

Verder mogen ook de kramen weer open vanaf volgende maandag. Die heropening was al eerder aangekondigd maar ze werd weer ingetrokken op basis van het verbod om folkloristische activiteiten te organiseren. Een aantal bronnen suggereren dat de uitbaters liever opteerden voor de premie van 160 euro netto per dag omdat er tijdens de week nauwelijks bedevaarders waren. Daardoor ontstond een enigszins absurde situatie. De acht echte kraampjes bleven dicht maar de handelaars aan de overkant, waar vaak vergelijkbare spullen worden verkocht, waren open. Aan die situatie komt dus nu een einde.

4 comments

 • Ghislain Briers

  Ik dacht dat de horeca op 8 juni terug open kon ?

  ghislain

  Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

 • Hedwig, In je aanhef van je artikel schrijf je Je 8 aug. Achteraf in het volledige artikel is het Wel juist, 8 juni Geen probleem, iedereen zal het wel doorhebben. Groetjes. Willy

  Met vriendelijke groeten.

 • Hedwig Neesen

  Er sloop een vergissing in de tekst Ghislain. Bedankt voor je opmerking.

Geef een reactie