Kermis van Diest en Scherpenheuvel valt in duigen

De veiligheidsraad heeft gisteren een aantal belangrijke ankerpunten voor de volgende maanden vastgelegd. Een daarvan lijkt grote gevolgen te hebben voor de zomer in het Hageland. Kermissen kunnen namelijk, met de huidige stand van zaken, pas plaats vinden vanaf 1 augustus.

Van de drie kermissen in onze regio die een bovenlokale uitstraling hebben, gaan er twee in principe niet door. In Diest staat de kermis van vrijdag 10 juli 2020 tot maandag 20 juli 2020 ingepland. Een aantal foorkramers breken daarna op om naar Scherpenheuvel te rijden. Daar moest de kermis starten op zaterdag 25 juli met de sluitingsdag op maandag 3 augustus. Covid-19 beslist er dus anders over.

Op Facebook pleiten een aantal mensen om de kermis van Scherpenheuvel enkele dagen te verschuiven. Dat is echter niet evident omdat zowat alle foorkramers een ganse zomer langlopende afspraken hebben. Als de kermis van Scherpenheuvel zeer vroeg valt, is dat voor de meeste uitbaters wel mogelijk. Dat is ook de reden waarom een paar jaar geleden de kermis verlengd werd tot twee weken en drie weekends. Dit jaar kan dat echter niet. Onder meer de kermis van Turnhout begint op 7 augustus en daar staan nogal wat attracties die vanuit Scherpenheuvel komen. De enige hoop die Scherpenheuvel nog rest is een flagrante en permanente afzwakking van het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames. Uit de verklaringen van de leden van de veiligheidsraad blijkt dat men open staat voor aanpassingen indien daar argumenten voor zijn.

Ook in Tienen mogen ze kermis nu al schrappen. Daar draaien de molens van het voorlaatste tot en met het laatste weekend van juni. Maar dit jaar dus even niet.

Als de medische situatie niet omslaat zal de kermis van Aarschot allicht veel liefhebbers lokken. De foor staat daar ingepland van zaterdag 22 augustus tot maandag 31 augustus. In de voorlopig veilige zone dus. Je kan de week erna ook naar Leuven voor de geur van smoutebollen en de sfeer van neonlichten, schietbarakken en draaimolens. De kermisattracties zijn er open van vrijdag 4 september tot woensdag 23 september 2020. In principe kan op dat moment ook de jaarmarkt doorgaan. Die is op maandag 7 september. Het stadsbestuur van Leuven schrapte alle grote zomerevenementen maar de jaarmarkt staat voorlopig niet in dat spijtige lijstje.

Geen kermis betekent ook geen beertjes werpen in Scherpenheuvel-Zichem. Daarom publiceren we nog even de foto’s van het beertjes werpen in 2019.

Geef een reactie