Abdij Averbode viert opnieuw eucharistie en legt regels uit via Youtube

De veiligheidsraad laat opnieuw religieuze vieringen toe. Vanaf maandag 8 juni mogen 100 mensen in de kerken en andere gebedshuizen. Vanaf 1 juli worden dat er 200, op voorwaarde dat de kerk groot genoeg is. Op VRT had politiek journalist Ivan De Vadder daar bedenkingen bij. Hij vond dat dit net zo goed dit weekend al, vanaf 5 juni, had gekund.

De Norbertijnen van Averbode reageren alvast erg snel. Ze publiceren een filmpje op Youtube waarin ze de spelregels uitleggen die gelovigen moeten volgen als ze willen deelnemen aan de misviering in de abdijkerk.

Voor het morgengebed en de vespers zijn er geen specifieke regels. De publieke opkomst voor die vieringen is beperkt. Dat kan dus makkelijk ter plaatse georganiseerd worden.

Voor de zondagsvieringen moet je een plaatsje reserveren. Dat kan door op zaterdagochtend tussen 9.00 uur en 11.00 uur te bellen naar 013/780440. Hou er wel rekening mee dat er maximaal zeventig mensen kunnen deel nemen.

Als je kan deelnemen, moet je een mondmasker dragen. Je wordt door de pater-steward naar je plaats begeleid. Handen ontsmetten is een verplichting. Bij het buitengaan volg je een uitgelijnd parcours.

Opvallend detail: de hostie wordt in het filmpje aangereikt door de priester die voorgaat in de misviering. In de verklarende nota van de veiligheidsraad staat dat rituelen met fysiek contact verboden zijn. Er is hier uiteraard niet echt intentioneel fysiek contact maar er passeren wel een stroom mensen binnen korte tijd en op korte afstand van de priester.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.