F-16 gaat straks door de geluidsmuur – mogelijke luide knal boven de regio

Op maandag 25 mei tussen 14 uur en 14.30 uur maakt een F-16 vliegtuig van de Belgische luchtmacht een testvlucht op grote hoogte. Het toestel zal daarbij de zogenaamde geluidsmuur doorbreken. Dat betekent eigenlijk dat de F-16 sneller gaat dan het geluid. Het vliegtuig dat gestationeerd is in Kleine Brogel, bereikt op 12 kilometer hoogte een snelheid van 1200 kilometer per uur. De kruissnelheid van een F-16 is 1038 kilometer per uur.

De schokgolf die ontstaat als het vliegtuig zijn eigen geluid inhaalt, is op de grond te horen als een harde knal, de zogenaamde sonic boom. Het is niet duidelijk hoe ver de knal te horen is, dat hangt af van de atmosferische omstandigheden, maar dat kan ook tot in onze regio zijn.

De test is noodzakelijk als een F-16 een grote revisie ondergaat waarbij ook de motor wordt nagekeken. Om het toestel weer vrij te geven zijn een reeks testen nodig waarvan deze de eerste is. daarna volgen een reeks testen op lagere hoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.