Pastorale zone Glabbeek schrapt voorlopig onkostenvergoeding voor kerkelijke uitvaarten

Mensen die momenteel met een overlijden geconfronteerd worden, moeten de uitvaart op een heel andere manier organiseren. Er kunnen maximaal 15 mensen aanwezig zijn, alles moet op sociale afstand en de klassieke begroetingen waarmee de gemeenschap afscheid neemt van een overledene zijn even niet meer aan de orde.

De parochiegemeenschap van Glabbeek speelt in op die uitzonderlijke omstandigheden. “Heel wat mensen worden dezer dagen sterk beproefd, zowel familiaal, sociaal als economisch als gevolg van overlijdens door het coronavirus”, zegt coördinator Gert Janssens van de pastorale zone Glabbeek. “De Glabbeekse parochiegemeenschappen willen deze mensen een bijkomend teken geven van meeleven en solidariteit. De onkostenvergoeding van 275 euro voor een uitvaartplechtigheid in de kerk, die verdeeld wordt over het bisdom, de kerkfabriek, de parochie en de voorganger, worden niet aangerekend zolang de beperkende maatregelen duren.

Het bisdom Antwerpen nam eerder al dezelfde maatregel. In het bisdom Hasselt werd de 275 euro vervangen door een kostenvergoeding van 80 euro. In het bisdom Brugge passen ze het sociaal tarief van 99,50 euro toe.

Geef een reactie